Graanbeurstrofee

 • Eindelijk na twee afgelaste edities kon er zaterdag weer gespeeld worden voor het toernooi. Helaas door ziekte werd er maar 1 poule gespeeld ipv 2. Andere poule gaan we op een later moment inhalen zodat we met 64 spelers de strijd aangaan.

   
  tektst: Jurgen Bruggeman

  zaterdag 17-12: De kampioen van de laatste editie, Giel Menheere, heeft zijn visitekaartje afgegeven en is van plan om de beker weer mee te nemen naar Colijnsplaat waar hij de laatste jaren een aardig plekje had in de kamer.

   

  De poule die doorging, ging van start met de volgende spelers: Giel Menheere (kampioen laatste editie), Rob Brant, Cees de Graaf en Wim van der Welle. 

  De eerste partij ging tussen Giel Menheere en Rob Brant en hier was het Giel die als een raket van start ging en zijn 15 caramboles in 15 beurten afraffelde wat een gemiddelde van 1 opleverde. Rob haalde ook een mooi gemiddelde met 0.600. De andere partij ging tussen Cees de Graaf en thuisspeler Wim van der Welle. Ook hier werd een mooie partij gespeeld die in het voordeel van Cees de Graaf werd beslist. Met een start van 0.705 voor Cees was dit ook een puike partij. Rob en Wim moesten dus in de achtervolging met allebei een verliespartij en het onderlinge duel werd dus al gelijk belangrijk om Kans te houden op de tweede ronde. Hier was het Rob Brant die een zeer goede partij speelde en na 18 beurten de partij besliste en zo op 2 punten kwam. Giel Menheere won ook zijn tweede partij van Cees de Graaf en was dus eigenlijk al zeker van de tweede ronde. Zijn laatste partij tegen Wim van der Welle was er eigenlijk 1 voor de statistieken maar met een remisepartij kwam hij op 5 punten en verzekerde zich van de winst in de poule.

  In de alles of niets wedstrijd tussen Cees en Rob bleef het tot de laatste carambole spannend en werd uiteindelijk met 1 carambole verschil gewonnen door Cees de Graaf die zich daarmee verzekerde van een plaats in de tweede ronde.

  Woensdag 21-12: Vanavond weer 2 poules gespeeld in het toernooi. 

  Op tafel 1 een heel sterke bezetting met Piet Verschure, Ronald van Geyt, Jurgen Bruggeman en Nico van de Graaf.

   

  In deze poule is Piet Verschure als eerste geeindigd met 3 winstpartijen waarbij de winst op van Geyt toch wel verrassend te noemen was. De gemiddeldes die gespeeld werden waren zeer goed te noemen en partijen boven de 1 gemiddeld waren geen uitzondering. Vooral de partij tussen Piet Verschure en Jurgen Bruggeman was een zeer vlotte. Beide spelers moesten naar 15 caramboles spelen en in slechts 12 beurten was het Piet die zijn 15 punten binnen haalde Jurgen kwam in de na beurt tot 14 en verloor met slechts 1 carambole maar beide dik boven de 1 gemiddeld. Ronald van Geyt moest na zijn verliespartij in de eerste partij ervoor zorgen dat hij geen misstap meer zou maken in de volgende partijen. Dat deed hij dan ook niet en won beide partijen waarmee hij als tweede zou eindigen met een algemeen gemiddelde van boven de 1. Nico van de Graaf kon in dit geweld niet mee en verloor alle drie zijn partijen.

   

  Op tafel 2 kwamen aan de tafel Sylvia Eckel, Kees Vermeulen, Peter van der Male en Jan de Vos.

   

  Op papier de sterkste speler Sylvia Eckel liet zien dat dit ook terecht was en won alle drie haar partijen en eindigde daarmee als eerste. De drie thuisspelers van de Graanbeurs moesten onderling uitmaken wie er met Sylvia mee mocht naar de tweede ronde. Kees Vermeulen had zijn avond niet en verloor alle partijen en eindigde daarmee als laatste. Peter van der Male en Jan de Vos hadden beide 1 partij gewonnen en het onderlinge treffen tussen deze twee zou de beslissing brengen. Hier was Peter van der Male duidelijk de sterkste en gaat als tweede door in de poule.

  woensdag 28-12:

  Op Tafel 1: Martin Sturm, Arjan Rossen, Marc Jacobs en Willem Pigmans.

   

  Martin Sturm de te kloppen man in deze poule liet er in zijn openingspartij geen twijfel over bestaan dat hij ambitie heeft om dit toernooi na meerdere finales op zijn naam te schrijven. De partij tegen Arjan Rossen(15) won hij ruim in slechts 28 beurten had hij zijn 24 caramboles bij elkaar.

  Het andere treffen tussen Marc Jacobs en Willem Pigmans (12) was close partij welke net door Marc Jacobs werd gewonnen met 12-11. De tweede partij van Arjan Rossen werd ook een verliespartij voor Arjan hier was het Willem Pigmans die met ruim verschil won. Het treffen tussen Martin Sturm (24) en Marc Jacobs (12) resulteerde in een verrassende overwinning voor Marc Jacobs hetzij met enig geluk maar hij was wel als eerste aan de eindstreep 12-20 en met 2 winstpartijen toch verrassend Marc bovenaan in de poule. Marc Jacobs wint ook zijn derde partij en wordt daarmee de poulewinnaar Arjan Rossen is uitgeschakeld. De laatste partij tussen Willem Pigmans en Martin Sturm moest de beslissing brengen wie er als tweede meeging naar de tweede ronde en de verrassing was groot dat Willem een puike partij neerzette en de winst pakte met 12-15 en daarmee een plaats in de tweede ronde dit toernooi de eerste verrassing dat Martin Sturm is uitgeschakeld.

   

  Op Tafel 2: Peter van der Elst (24) , Chris Boersma (12), Rob Jacobs (15) en Gilles Sturm (15).

   

  Hier was het de andere kanshebber die een zeer stroeve start had tegen Chris Boersma en toch wel verrassend tegen een nederlaag aanliep 22-12 voor Chris. De andere openingspartij ging tussen twee oudgedienden Rob Jacobs en Gilles Sturm. Beide liepen heel de partij gelijk op en uiteindelijk was het Rob Jacobs die de partij won met 15-13. Peter van der Elst wist wat hem te doen stond in zijn tweede partij en dat was winnen dan helpt het als je begint met een serie van 7 en daarmee het verschil in caramboles al gelijk weg hebt gewerkt. De rest van de partij bleef het goed lopen voor Peter en na 20 beurten was het gedaan 1.2 gemiddeld voor Peter. Gilles stond op 4 caramboles en maakte in zijn nabeurt er nog 7 maar dat was niet genoeg. Rob Jacobs wint ook zijn tweede partij en kan net als zoon Marc de tweede ronde ruiken.  Gilles Sturm redde de eer door zijn laatste partij te winnen en had nog een kans op de tweede ronde maar dan moest Rob Jacobs zijn laatste partij winnen en Peter van der Elst weinig caramboles maken. Peter van der Elst liet het zover niet komen en wist na een moeizame start de winst te pakken en daarmee een plaats in de tweede ronde.

  donderdag 29-12:

  Tafel 1: Cees Roggeband 15 car, Jan Beije 12 car, Piet Bom 15 car en Andre Koot 15 car.

   

  Thuisspeler Cees Roggeband kende een stroeve start tegen Jan Beije en het duurde even voor hij op gang kwam. Jan Beije maakte al vroeg in de partij een serie van 4 en was het dus gelijk achtervolgen voor Cees. Gelukkig voor Cees viel Jan stil en liep hij langzaam weg om zo de zege veilig te stellen met 15-10.

  Andre Koot nam het in de tweede partij op tegen Piet Bom. Andre Koot een gelegenheids speler die eigenlijk alleen drieband speelt op dit toernooi liet zien dat hij het na 2 seizoenen niet spelen nog niet verleerd was. Andre leverde een keurige partij af en wist toch wel verrassend Piet Bom te verslaan. Piet Bom verslikte zich niet nog een keer en wist in 20 beurten zijn partij te winnen van Jan Beije. Jan Beije was na zijn tweede verlies uitgeschakeld. Andre Koot wist zijn laatste partij te winnen van Jan Beije en met 4 punten zat hij in de wachtkamer want de partij tussen Cees en Piet zou ervoor kunnen zorgen dat er 3 spelers op 4 punten zouden komen en het percentage de uitkomst zou brengen. Cees Roggeband liet het zover niet komen en wist ongeslagen de poule te winnen en daarmee de tweede ronde te bereiken. 

   

  Tafel 2: Daan Weststrate 18 car, Piet de Jonge 12 car, Rob van Dijk 12 car en Philip v/d Male 24 car.

  Rob van Dijk speelde een zeer goede wedstrijd tegen Philip v/d Male en maakte zijn partij uit in 17 beurten. Philip die ook gewoon goed stond te spelen kwam tot 20 caramboles 4 tekort maar wel dik boven de 1. Wederom een topspeler die na zijn eerste partij alle zeilen bij moet zetten om zijn kansen levend te houden. Deze kansen hield hij levend in zijn volgende partij door Piet de Jonge volstrekt kansloos te laten met 24-6. Na zijn goede openingspartij ging ook nu Rob van Dijk weer als een raket van start moest hij er 12 maken en na 10 beurten had hij er al 9. Daan Weststrate moest serieus in de achtervolging en met een serie van 5 kwam hij voor. Rob had zijn kruit verschoten en verloor de partij met 18-10 van Daan. Ook de laatste partij ging jammerlijk verloren voor Rob en tegen Piet de Jonge die daarmee de eer redde. Daan Weststrate inmiddels zeker van de tweede ronde nam het in de laatste partij op tegen Philip zou Philip na zijn zeperd het toernooi een vervolg kunnen geven dan moest hij winnen en dat lukte Daan en Philip door naar de tweede ronde.

  Een bliksemstart van Daan zorgde ervoor dat hij heel de partij een comfortabele voorsprong had. Hoewel Piet de Jong nog terug kwam was het te laat en maakte Daan de partij uit om zo van Piet de Jong te winnen, 18-9.

  woensdag 4 jan.

  Op Tafel 1 kwamen aan de Tafel: Johan de Klepper (18), Jan van der Straaten (12), Kees Breker (12) en Willem Hage (15).

   

  In deze poule was de verwachting dat Johan de Klepper de poule zou moeten domineren en deze verwachting kwam ook uit met drie winstpartijen en in zijn laatste partij tegen Kees Breker een serie van 6. De overige twee partijen werden ook Vrij makkelijk gewonnen en met drie winstpartijen een score van 100%. De overige drie spelers moisten dus uit gaan maken wie er als tweede mee zou gaan naar de tweede ronde. Jan van der Straaten verloor al zijn partijen en ging het dus tussen Willem Hage en Kees Breker. Willem Hage was in zijn eerste partij al duidelijk de betere in het onderlinge duel. Willem Hage wist ook van Jan van der Straaten te winnen en daarmee was het lot eigenlijk al beslist in het voordeel van Willem Hage. Kees Breker zou zijn laatste partij ook moeten winnen en Johan de Klepper mocht dan bijna geen caramboles maken. Dit lukte niet Kees Breker verloor en was daarmee derde en uitgeschakeld.

   

  Op Tafel 2 kwamen aan de Tafel: Chris Mijnsbergen (18) , Iman Wesdorp (15), Wim Wagenaar (12) en Adrie Verwest (12).

   

  Oud Winnaar Chris Mijnsbergen had duidelijk geen geluk vanavond en de botte pech dat iedereen waar hij tegen speelde boven zichzelf uitsteeg en Chris versloeg. Zijn openingspartij tegen Iman Wesdorp was in slechts 15 beurten gespeeld maar met een gemiddelde van 0.800 geen slechte partij. Zijn tweede partij was gemiddeld nog beter 0.824 met een serie van 6 tegen Wim Wagenaar maar hij verloor toch omdat het nu Wim Wagenaar was die boven zichzelf uitsteeg en de partij won met een gemiddelde van 0.706. In de wetenschap dat Chris uitgeschakeld was verloor hij in een mindere partij ook zijn laatste wedstrijd en met 0 punten eindigde hij verrassend als laatste. Wederom een oud Winnaar die de eerste ronde niet heeft overleefd. Iman Wesdorp had met zijn eerste wedstrijd ook zijn kruit verschoten en verloor de overage twee partijen die qua gemiddelde ook beduidend lager waren. Wim Wagenaar en Adrie Verwest werden de lachende derde en gingen er met eerste en tweede plaats vandoor. Adrie Verwest deed dit ongeslagen en Wim Wagenaar had aan 4 punten ook genoeg voor een plaats in de tweede ronde.

  Op Tafel 1 kwamen aan de Tafel: Joop de Fouw (18), Krijn Buth (12), Co Bolle (15) en Maarten Bruijnes (15).

   

  Dit was een Flakkees onderonsje met 3 spelers van De Poedel (Krijn, Co en Maarten). Joop de Fouw was de buitenstaander en van plan om te laten zien dat hij niet voor niets de hoogstgeplaatste speller was. Joop de Fouw opende tegen Krijn Buth en liet gelijk zijn ambities zien. In een vlotte partij en met een serie van 7 liet hij Krijn Buth kansloos 18-6 in 23 beurten. Het onderlinge treffen tussen Co Bolle en Maarten Bruijnes was een prooi voor Co Bolle. Met duidelijke cijfers versloeg hij Maarten 15-7. Maarten Bruijnes verloor ook zijn tweede partij van Krijn Buth en was eigenlijk al kansloos voor de tweede ronde. Joop de Fouw speelde zijn tweede wedstrijd tegen Co Bolle en stond lange tijd ver achter maar de productie stopte bij Co Bolle en langzaam kwam Joop dichterbij en maakte uiteindelijk de partij uit de nabeurt werd enigzins fortuinlijk gemaakt door Co Bolle en daarmee werd het een remise. Joop de Fouw won ook zijn laatste wedstrijd en wist daarmee de poule te winnen en is door naar de tweede ronde. Co Bolle moest in zijn partij tegen Krijn Buth winnen om door te gaan, winst voor Krijn zou betekenen dat hij toch wel verrassend als tweede zou eindigen zover liet Co het niet komen en met een makkelijke winst gaat ook Co door naar de tweede ronde. 

   

  Op Tafel 2 kwamen aan de Tafel: Remko van Oosterom (24), Jamy Rossen (15), Sjaak van t Westeinde ((15) en Nicky van Klinken (12).

   

  In deze poule was Remko de te kloppen man. Remko opende zijn partij tegen Jamy Rossen en beide spelers maakten er een mooie partij van welke nipt werd gewonnen door Remko. Remko met een handicap van 24 caramboles kon zich geen fouten permitteren en in 24 beurten had hij zijn 24 caramboles. Jamy kwam in de nabeurt op 1 carambole maar miste voor een gelijkspel. De andere partij tussen Nicky van Klinken en Sjaak van t Westeinde werd gewonnen door Nicky. Remko maakte zijn status waar als favoriet en wist al zijn partijen te winnen en daarmee als poulewinnaar door te gaan, algemeen gemiddeldes 1.600, 0.857 en 1.000. De beslissing zou vallen in de laatste partij tussen Jamy Rossen en Nicky van Klinken. Lang zag het ernaar uit dat Nicky de partij naar zich toe zou trekken maar een eindspurt van Jamy zorgde ervoor dat hij zijn vege lijf redde en net op tijd uit ging en daarmee als een van de weinige thuisspelers door is naar de tweede ronde.

  Op Tafel 1 kwamen aan de start: Wim van der Welle (15), Piet van de Schee (12), Andre de Visser (12) en Addy Eckel (12).

   

  Vanwege een last minute afzegging hebben we Wim van der Welle bereid gevonden om dit plekje in te vullen om zo weer een volledige poule te spelen. Wim pakte in zijn eerste partij een makkelijke overwinning op Piet van de Schee. De partij tussen Andre de Visser en Addy Eckel was een zeer lange en werd uiteindelijk de eerste partij die over de volledige 50 beurten ging en toch nog ruim werd gewonnen door Andre de Visser. Piet van de Schee won van Addy Eckel en met 2 punten mocht hij nog hopen op de tweede ronde. Wim van der Welle won ook makkelijk zijn laatste partij tegen Addy Eckel en dus moest de laatste wedstrijd uitmaken wie naar de tweede ronde ging. Andre de Visser won makkelijk van Piet van de Schee en met 6 punten was hij poulewinnaar. Lucky loser Wim van der Welle haalde 4 punten en kan dus via een achterdeurtje door.

    

  Op Tafel 2 kwamen aan de start: Raymond Eckel,(18), Marius Verton (12), Frits van der Vliet (15) en Bram Baayens (12).

   

  Hier was het gelijk verrassend in de eerste partij dat Marius Verton wist te winnen van Raymond Eckel. Eeen bliksemstart van Marius zorgde ervoor dat Raymond gelijk in de achtervolging moest en met een handicap van 6 meer te maken caramboles was dit een te moeilijke opgave voor Raymond en hij verloor dus ook met 12-14. De tweede partij tussen Frits van der Vliet en Bram Baayens werd een overwinning voor Frite met een zeer mooi gemiddelde van 0.714. Raymond Eckel wist wat hij moest doen in zijn tweede partij en dat was winnen. Raymond liet er geen gras over groeien en had zijn 18 caramboles in 21 beurten en hield daarmee de weg open naar de tweede ronde. Bram Baayens had zijn dag niet en verloor al zijn partijen. De laatste partij tussen Raymond en Frits zou uitmaken wie er door zou gaan. In de wetenschap dat Marius al 4 punten had en Raymond en Frits ook op 4 punten zouden kunnen komen was dit een interessante ontknoping. Rayomond wist de partij te winnen en Frits maakte net genoeg caramboles om op percentage door te gaan. Raymond en Frits door naar de tweede ronde.

  woensdag 11-1:

  Op tafel 1 kwamen aan de tafel: Ellen Riemens (15), Martijn Hendriksen (18), Peter Goedegebuure (12) en Ad van der Werf (15).

   

  De eerste partij tussen Ellen en Martijn was gelijk een goede voor Ellen in slechts 18 beurten haalde ze haar 15 caramboles tegen slechts 10 voor Martijn. De partij tussen Ad v/d Werf en Peter Goedegebuure leek lang in het voordeel van Ad beslist te worden maar Ad viel helemaal stil op het einde van de partij en liet Peter helemaal bij komen wat uiteindelijk resulteerde in een remise tussen beide spelers. Martijn moest na zijn verlies in de eerste partij zien te winnen om zijn kansen levend te houden. In de partij tegen Peter Goedegebuure speelde hij een goede partij maar Peter bood goed weerstand. Uiteindelijk wist Martijn zijn 18 caramboles te maken in 23 beurten Peter kwam er 3 tekort. Ellen Riemens speelde tegen Ad in het begin van de partij zeer goed en eenmaal op 14 caramboles stokte de productie. Ad had er al 6 maar doordat Ellen niets meer maakte kwam Ad terug en wist er wederom een remise uit te slepen. Dat Ellen Riemens haar ‘mannetje’ staat bewees ze ook in haar laatste partij met winst op Peter Goedegebuure en daarmee verzekerde ze zich ook van de poulewinst. De laatste partij tussen Martijn en Ad zou beslissen wie er met Ellen mee zou gaan naar de tweede ronde. Dit werd een superspannende pot waar het alle kanten op kon gaan maar uiteindelijk was het Martijn die met 1 carambole verschil wist te winnen en daarmee ook door is. 

   

  Op tafel 2 kwamen aan de tafel: Patrick Nuyens (12), Piet Kock (24), Boy Vader (15) en Cees Steenpoorte (18).

   

  Veelvuldig finalist Piet Kock begon zijn partij stroef tegen Patrick Nuyens maar was op tijd bij de les om de partij te winnen. Qua gemiddelde een slechte partij maar de punten tellen nu eenmaal en die waren voor Piet. Oud winnaar Boy Vader begon zijn partij tegen Cees Steenpoorte. Boy Vader is tegenwoordig een gelegenheidsbiljarter maar liet zien dat hij het nog niet verleerd is. Cees Steenpoorte had totaal geen geluk en alles ging net mis en was het Boy Vader die de partij wist te winnen. Vaak is de ene partij de andere niet en nu lukte het Cees Steenpoorte wel en liet hij Patrick kansloos. Door zijn tweede verlies is Patrick al uitgeschakeld. Boy Vader wist toch wel verrassend van Piet Kock te winnen en daarmee zal de laatste partij tussen Cees Steenpoorte en Piet Kock uitmaken wie er als tweede mee zal gaan naar de tweede ronde. Boy Vader wist ook zijn laatste partij te winnen en wist daarmee ongeslagen de tweede ronde te bereiken. Vanwege zijn gemiddelde zal hij wel verhoogd worden in de tweede ronde. In de slotpartij toch wel een verrassing dat Piet Kock eruit vloog. In het onderlinge duel was het duidelijk Cees Steenpoorte wie de beste was en daarmee op 4 punten kwam en de tweede plaats in de poule.

  12 jan.
  De laatste poule uit de eerste ronde is afgewerkt en betekent dat we met frisse moed aan de tweede ronde kunnen beginnen.

  We hadden aan de tafel: Wim Remijn (15), Wim Ravia (12) , Gerard Mol (12) en Joop Berrevoets (12).

   

  Op papier Wim Remijn de sterkste speler begon met een overtuigende zege op Gerard Mol. De tweede partij ging tussen Joop Berrevoets en Wim Ravia. Joop een trouwe bezoeker bij de wedstrijden ondervond dat kijken daadwerkelijk wat anders is als hetzelf doen. De partij ging over de volle lengte van 50 beurten en werd een prooi voor Wim Ravia. Gerard Mol wist zijn partij te winnen tegen Joop Berrevoets. Wim Remijn pakte ook zijn tweede overwinning tegen Wim Ravia en is eigenlijk al zeker van de tweede ronde. Wim Remijn won ook zijn laatste partij tegen Joop Berrevoets en was daarmee poulewinnaar. De laatste partij tussen Gerard Mol en Wim Ravia zou de beslissing brengen wie er met Wim Remijn mee zou gaan naar de tweede ronde. Het werd een lange en zware strijd tot de 50 beurten waar Gerard Mol tot 10 caramboles kwam en met de nabeurt nog voor de boeg stond Wim Ravia op 9 caramboles maar met 2 in de nabeurt was de verrassing dat Ravia door ging.

  Tweede ronde

  Tafel 1: Wim Wagenaar (15 car), Cees Steenpoorte (18 car), Johan de Klepper (18 car) en Co Bolle (18 car).

   

  De eerste partij tussen Wim Wagenaar en Cees Steenpoorte ging lang gelijk op. Tot de 27e beurt stonden ze nagenoeg gelijk 12-11 in het voordeel van Cees Steenpoorte. Een eindspurt van Cees zorgde ervoor dat hij in 5 beurten de overige 6 caramboles maakte en de winst pakte op Wim Wagenaar. De partij tussen twee teamgenoten Co Bolle en Johan de Klepper was een zeer spannende partij. De twee kennen elkaar door en door en ditmaal was het Co Bolle die net voor Johan uitging 18-16 in slechts 24 beurten ook hier weer een mooie partij. Wim Wagenaar won toch wel verrassend van Johan de Klepper en schakelde daarmee Johan terwijl hij zijn eigen kansen in leven hield met 2 punten. Cees Steenpoorte wist ook zijn tweede partij te winnen tegen Co Bolle en is daarmee nagenoeg zeker van de derde ronde. Johan de Klepper redde de eer door zijn partij te winnen tegen Cees Steenpoorte. De laatste partij van de poule zou uitmaken wie er met Cees Steenpoorte meegaat naar de derde ronde. In die partij ging het lang gelijk op tussen Wim Wagenaar en Co Bolle maar uiteindelijk was het Co Bolle die de partij wist te winnen en met Steenpoorte door is naar de derde ronde.

   

  Tafel 2: Wim Ravia (12 car), Andre Koot (15 car), Remk van Oosterom (30 car) en Giel Menheere (18 car).

   

  De openingspartij ging naar Andre Koot die ontketend was en in slechts 19 beurten zijn 15 caramboles maakte. Wim Ravia bleef op 1 carambole steken. Uittredend kampioen Menheere startte zijn tweede ronde tegen Remko van Oosterom. Beide spelers, verhoogd in de tweede ronde, maakten er een mooie pot van. Remko liep in het begin snel weg maar Giel kwam langzaam terug. Uiteindelijk was het Remko die in de 33e beurt zijn 30 caramboles maakte tegen Giel 14. Giel Menheere moest op papier kunnen winnen van Wim Ravia en dat gebeurde ook maar gemakkelijk ging het niet Wim maakte regelmatig een serie van twee en eenmaal op 9 begon Giel zich toch wel zorgen te maken. Uiteindelijk bleef het bij 9 voor Wim en maakte Giel de partij uit en hield zijn kansen levend. Remko van Oosterom begon zijn partij goed tegen Andre Koot maar de productie stopte en Andre kwam steeds dichterbij. De handicap van 30 caramboles voor Remko is een zware en het gemiddelde van Andre was te goed. Remko verloor uiteindelijk zijn partij en zal van Wim Ravia moeten winnen om zijn kansen levend te houden. Remko deed wat er van hem verwacht werd en wist van Wim te winnen al had Wim toch goede kansen om te winnen. De laatste partij tussen Koot en Menheere zou de beslissing brengen. Zou Menheere winnen dan zouden er 4 man met 4 punten eindigen en het percentage de beslissing brengen. Precies dat gebeurde en het percentage wees in het voordeel van Koot en Menheere.

  Op Tafel 1 kwamen na loting aan de start: Jamy Rossen (15), Boy Vader (18), Marc Jacobs (12) en Frits van der Vliet (18).

   

  Thuisspeler Jamy Rossen begon de avond tegen Marc Jacobs en mede door een zeer goede eindspurt wist hij de winst net voor de neus van Marc Jacobs weg te pikken. Oud kampioen Boy Vader verhoogt na de eerste ronde speelde tegen Frits van der Vliet welke ook verhoogt was. Dat de ene avond de andere niet is ondervond Frits van der Vliet. In de eerste ronde nog souverein nu geen schim van alles en verloor dik van Boy Vader. Ook zijn tweede partij ging kansloos verloren tegen Marc Jacobs en wist daarmee dat hij uitgeschakeld was. Boy Vader verloor zijn tweede partij tegen Jamy Rossen. Jamy Rossen daarmee geplaatst voor de derde ronde en nog op koers om in de voetsporen van zijn vader te treden om het toernooi te winnen. Jamy won ook zijn derde wedstrijd tegen Frits van der Vliet. De laatste partij zou de beslissing brengen wie er met Jamy mee zou gaan naar de derde ronde. De partij tussen Boy en Marc werd een zeer spannende Boy moest winnen en Marc zou genoeg hebben aan een gelijkspel. Het werd uiteindelijk een nagelbijter die in het voordeel van Boy werd beslist met 18-11 pakte hij de winst en dus net genoeg voor de tweede plaats in de poule.

   

  Op Tafel 2: Martijn Hendriksen (18), Andre de Visser (12), Rob Jacobs (15) en Willem Hage (15).

   

  De openingswedstrijd tussen Martijn en Andre eindigde in een gelijkspel. De partij tussen Willem Hage en Rob Jacobs werd een overwinning voor Rob Jacobs ook hier dreigde een gelijkspel maar met 15 tegen 14 toch de winst en 2 punten voor Rob. De partij tussen Andre de Visser en Willem Hage werd een zeer ruime overwinning voor Andre de Visser die hiermee op 3 punten zou komen. Rob Jacobs walste in zijn partij tegen Martijn over hem heen en in slechts 11 beurten was het Rob Jacobs die wist te winnen. Martijn kwam 9 caramboles tekort en dat zou hem uiteindelijk in de eindrangschikking nog wel eens de das om kunnen doen. Andre de Visser mocht in zijn laatste partij verliezen maar het was wel zaak dat hij minimaal 6 caramboles wist te maken om zo op percentage voor Martijn te blijven. Dit gebeurde ook. Rob Jacobs pakte de winst en wist de avond daarmee foutloos af te ronden. Andre kwam tot 9 caramboles en wist dus dat hij door was. De partij tussen Martijn en Willem was er dus 1 voor de statistieken wel gewonnen door Martijn maar met 3 punten en een lager percentage als Andre wel uitgeschakeld.

   25-1: Tafel 1: Ronald van Geyt (30 car), Peter van der Elst (24 car), Adrie Verwest (12 car) en Cees de Graaf (15 car).

   

  De eerste partij ging tussen twee teamgenoten Ronald van Geyt en Peter van der Elst gewonnen, mede door een bliksemstart door Ronald en een teveel missende Peter van der Elst in het begin. Aan het einde van de partij ging het beter met Peter maar het verschil was al gemaakt en Ronald won met 30-21.

  Adrie Verwest won in een degelijke partij van Cees de Graaf. Gezegd moet worden Cees zat er nog niet lekker in en behaalde maar 6 caramboles. Ook de tweede partij was wederom geen beste van Cees de Graaf en verloor ditmaal zeer dik van Peter van der Elst die met een royale overwinning zijn kansen levend hield. Cees de Graaf is na 2 partijen uitgeschakeld. Dat het vanavond partijen zijn met grote verschillen is wel duidelijk. Ronald van Geyt wint ook zijn tweede partij ditmaal tegen Adrie Verwest in slechts 25 beurten heeft van Geyt zijn 30 caramboles. Adrie Verwest blijft op 7 caramboles steken. Cees de Graaf verloor ook zijn laatste partij tegen van Geyt echter nu kwam hij toch nog dicht in de buurt om punten te pakken. Van Geyt won nipt zijn derde partij en is poulewinnaar. De laatste partij tussen Peter van der Elst en Adrie Verwest zou de beslissing brengen wie als tweede meegaat met van Geyt. Dit werd een spannende strijd waar Peter er 24 moest en Adrie 12 was het zaak voor Peter om niets weg te geven en dat lukte langzaam liep hij weg en had hij het verschil van 12 al snel te pakken. Adrie prikte er af en toe doorheen maar strande uiteindelijk op 10 caramboles en Peter is door naar de derde ronde.

   

   

  Tafel 2: Peter van der Male (12 car), Joop de Fouw (18 car), Philip van der Male (30 car) en Ellen Riemens (18 car).

   

  Peter van der Male liet in zijn openingspartij geen spaan heel van clubgenoot Joop de Fouw. Joop moest er al 6 meer maken maar zat totaal niet in de partij en Peter speelde een goede partij en wist deze dan ook met 12-8 te winnen.

  Ellen Riemens was in haar openingspartij niet te stoppen door Philip van de Male. Philip had al een zware handicap met 30 te maken caramboles en als je tegenstander dan boven haar kunnen staat te spelen wordt het een lastig verhaal. Ellen Riemens won haar partij dan ook ruim van Philip. Om zijn kansen levend te houden moest Philip vol aan de bak tegen Joop de Fouw. Wederom van beide kanten een mindere partij met over en weer missers uiteindelijk was het Philip die de gelukkigste was en na 43 beurten de partij besliste. Op Ellen Riemens stond ook geen maat in haar tweede partij. Tegen Peter van der Male maakte ze de een na de andere carambole en eenmaal op 9 maakte ze met een serie van 6 de partij uit. Ellen zien we wel terug in de derde ronde. Philip en Peter gingen ook in de laatste partij uitmaken wie er als tweede door zou gaan. Dit werd een eenzijdige wedstrijd waar Peter geen schijn van kans kreeg van Philip en uiteindelijk verloor met 30-4. Philip door naar de derde ronde.

  Na loting op Tafel 1: Piet Verschuren (18 car), Ad van de Werf (lucky loser 15 car), Daan Weststrate (18 car) en Wim Remijn (18 car)

   

  De eerste partij tussen Piet en Ad werd een prooi voor Piet Verschuren verhoogd na de eerste ronde speelde hij in 34 beurten naar zijn 18 caramboles. Ad van de Werf moest er nog inkomen maar zat er vaak dichtbij maar die tellen helaas niet 18-9 voor Piet. De partij tussen Daan en Wim ging over de volle lengte van 50 beurten. De meest gelukkige was Wim Remijn die met 18-17 won. Dat de ene partij de andere niet is heb ik al vaker geschreven en ook dit keer was het weer zo. De partij tussen Daan en Ad was een zeer snelle. Waar het bij Daan in de eerste partij niet lukte was nu alles raak en in 20 beurten was het gebeurd 18-8 voor Daan. De partij tussen Piet en Wim was een prachtig gevecht beide spelers moesten er 18 maken en heel de partij ging het gelijk op. Het was uiteindelijk Wim die de partij won met 18-17. Op 17 caramboles maakte Piet een klein foutje waar Wim met een prachtige losbal doorheen brak en vervolgens de laatste 2 ook maakte 18-17 voor Wim. Ad van de Werf redde de eer door een partij te winnen van Wim Remijn. Wim wist al dat hij een ronde verder was maar dat doet niets af aan het feit dat Ad een mooie partij speelde. De laatste partij tussen Daan en Piet zou de beslissing brengen wie er met Wim mee zou gaan. Wederom een super spannende partij die nipt in het voordeel van Daan beslist werd en Daan schakelde daarmee tweevoudig winnaar Piet uit.

   

  Op Tafel 2: Raymond Eckel (18 car), Willem Pigmans (12 car), Cees Roggeband (18 car) en Sylvia Eckel (18 car).

   

  De openingspartij tussen Raymond en Willem Pigmans werd gewonnen door Raymond. Het zag er lang naar uit dat het een makkelijke partij voor Raymond zou worden maar naarmate de partij vorderde kwam Willem op schot en telkens een serie van 2 kwam hij toch dichtbij. Uiteindelijk was het Raymond die zijn 18e punt maakte Willem op 10 achterlatend. De partij tussen Sylvia en Cees was een mooie partij voor Cees begon het wat stroef en stond hij achter, ineens ging het lopen. De ene serie na de andere en eenmaal op 9 maakte hij het uit met 6. 15-8 voor Cees. Sylvia moest dus de tweede partij winnen om haar kansen levend te houden. Tegen Willem Pigmans lukte dit ook. Willem was geen schim van zijn eerste partij en haalde slechts 3 caramboles 18-3 voor Sylvia. Cees Roggeband en Raymond Eckel hielden elkaar perfect in evenwicht en gingen gelijk op Raymond maakte zijn 18 caramboles en Cees had de nabeurt om gelijk te komen, dit lukte dus gelijkspel. Willem Pigmans redde de eer door te winnen van Cees Roggeband. De strijd tussen broer en zus zou dus uit gaan maken wie er door zou gaan naar de derde ronde. Cees, Raymond en Sylvia hadden alle drie nog kans. De strijd tussen broer en zus werd uiteindelijk gewonnen door Sylvia. Omdat Raymond er twee tekort kwam was op % ging ook Raymond door ten koste van Cees Roggeband.

  Vierde ronde

  Op tafel 1 kwamen na loting aan de start: Jamy Rossen (18 car), Andre Koot (15 car), Ronald van Geyt (30 car) en Giel Menheere (18 car).

   

  Een mooie poule waar de spelers aan elkaar gewaagd zijn en je op voorhand geen duidelijke favoriet voor de poule zou hebben. Alles hing af van de vorm van de avond. De vorm zat bij uittredend kampioen Giel Menheere wel goed in zijn openingspartij tegen Ronald van Geyt. Stond hij in het begin flink achter tegen van Geyt ging het toch ineens lopen en dan blijkt maar weer dat 30 caramboles een fikse handicap is. Van Geyt kwam nog tot 28 caramboles maar Menheere was uit met 18. Jamy Rossen startte de poule tegen Andre Koot en wist in slechts 20 beurten zijn 18 caramboles te halen waardoor zijn start prima was en hij de hoop op de finale levend hield. Andre Koot en Ronald van Geyt speelden gelijk tegen elkaar waarop beide spelers op 1 punt kwamen. Jamy Rossen wist ook zijn tweede partij te winnen tegen Giel Menheere en deed het dit keer nog beter als in zijn openingspartij in slechts 19 beurten was hij aan de finish en won hij met 18-12 de partij en daarmee kwam hij op 4 punten en wist hij zich als eerste speler verzekerd van de finale. Giel Menheere speelde zijn laatste partij gelijk tegen Andre Koot en kwam daarmee op 3 punten. Andre Koot was met 1 punt uitgeschakeld. Jamy Rossen al zeker van de finale moest zijn laatste partij tegen van Geyt. In het achterhoofd al zeker van de finale speelde Rossen een slechte partij en werd zeer duidelijk afgetroefd door een sterk spelende van Geyt die met een serie van 7 erbij zijn 30 punten in 25 beurten haalde. 30-7 voor van Geyt en ook van Geyt kwam op 3 punten waardoor het percentage de doorslag zou geven voor de tweede plaats dit was in het voordeel van van Geyt en deze werd tweede in de poule. Giel Menheere met 3 punten uitgeschakeld maar mogelijk kan hij net als 3 jaar geleden toen hij als beste verliezer terug in het toernooi kwam en won deze stunt herhalen. Van Geyt is namelijk verhinderd tijdens de finale en kan dus helaas niet mee doen. Donderdag weten we het zeker maar er gaat dus een beste nummer 3 mee naar de finale.

   

  Op tafel 2 kwamen na loting aan de start: Rob Jacobs (18 car), Peter van der Elst (24 car), Remko van Oosterom (30 car), en Co Bolle (18 car).

   

  Ook deze poule was ijzersterk. Rob Jacobs opende de avond tegen Peter van der Elst en dit werd van beide kanten een moeizame partij die uiteindelijk in de 40e beurt door Rob Jacobs werd beslist in zijn voordeel. Remko van Oosterom als lucky loser toegevoegd omdat Andre de Visser verhinderd was en niet kon spelen. Remko begon de avond tegen zijn teamgenoot Co Bolle en verloor. Ook Remko heeft te maken met een handicap van 30 en dan kan je je gewoon geen mindere partij veroorloven. Remko verloor ook zijn tweede partij van Peter van der Elst en daarmee was Remko wel uitgeschakeld. Co Bolle won vrij gemakkelijk zijn partij tegen Rob Jacobs en kwam daarmee op 4 punten en wist Co dat hij er ook bij zou zijn op 11 februari wanneer de finale gespeeld wordt. Rob Jacobs wist zijn laatste partij te winnen tegen Remko en ook Rob Jacobs kwam daarmee op 4 punten. Het was dus ook in deze poule mogelijk dat er 3 man op 4 punten zou komen en de rekenmachine de beslissing zou brengen. Peter van der Elst vocht dan ook wat hij waard was maar helaas was het net niet genoeg tegen Co Bolle die ongeslagen de poule won en Rob Jacobs als tweede mee zou nemen naar de finale.

   

  We hebben dus sowieso in de finale: Jamy Rossen, Co Bolle en Rob Jacobs. Er gaat nog een beste verliezer mee en op dit moment is dat dus Giele Menheere met 3 punten. Donderdag weten we het zeker.

  Op tafel 1: Sylvia Eckel (18 car), Raymond Eckel (18 car), Daan Weststrate (18 car) en Boy Vader (18 car).

   

  Hier begon de avond met een strijd tussen broer en zus. Door loting waren ze wederom aan elkaar gekoppeld. Hier was het Raymond die het beste van het spel had en zijn zus redelijk ruim versloeg met 18-13. De partij tussen Daan Weststrate en oud kampioen Boy Vader was er voor Boy een om snel te vergeten. Niets lukte en bij Daan lukte alles. Na slechts 16 beurten had Daan zijn 18 caramboles tegen Boy 4. Na verlies tegen Raymond moest Sylvia nu haar kansen in leven te houden door tegen Boy te winnen. Het ging ook hier lang gelijk op maar een serie van 6 voor Sylvia betekende de nekslag voor Boy die daarmee met 2 verliespartijen wel uitgeschakeld is. De partij tussen Raymond en Daan was er een van zeer hoog niveau beide spelers deden niet voor elkaar onder. Was het eerst Daan die wegliep van Raymond maar een paar missers van Daan en Raymond was weer bij. Een sterk eindschot van Daan zorgde ervoor dat Raymond toch nog overtuigend verslagen werd in wederom van Daan zijn kant een prachtig gemiddelde van 0.857. Boy Vader verloor ook zijn laatste partij en is dus laatste in de poule geworden. Raymond Eckel met 4 punten is ook zeker van de finale. Daan verloor zijn laatste partij van Sylvia en eindigden dus 3 mensen met 4 punten. Sylvia tweede in de poule kan geen finale spelen wegens biljartverplichtingen (wereldbeker) in Turkije. Broer Raymond vond het niet erg hij is wel zeker als beste verliezer van de finale.

   

   

  Op tafel 2: Wim Remijn (18 car), Ellen Riemens (18 car), Philip van der Male (30 car) en Cees Steenpoorte (18 car).

   

  Hier werd de openingspartij gespeeld door de andere dame die nog in het toernooi zit Ellen Riemens begon tegen Wim Remijn. De strijd ging gelijk op en bij de stand 17-17 was het Ellen Riemens die het beslissende punt maakte. De tweede partij ging tussen twee teamgenoten van 3B-GO. Philip die in deze poule de zwaarste handicap heeft van 30 caramboles. Philip speelde beresterk en gaf Cees Steenpoorte geen schijn van kans. In slechts 26 beurten behaalde Philip de 30 caramboles. Cees Steenpoorte revancheerde zich met een ruime winst op Wim Remijn welke na 2 partijen nog puntloos is en uitgeschakeld. Wim Remijn wou niet helemaal zonder punten naar huis gaan en speelde gelijk in zijn partij tegen Philip. De laatste partij tussen Cees en Ellen was simpel wie zou winnen ging door een eventueel gelijkspel zou mogelijk zijn voor beide om door te gaan als beste verliezer. Cees wou zekerheid en wist dik te winnen van Ellen. Cees door.

   

  Finale: Jamy Rossen, Co Bolle, Giel Menheere, Rob Jacobs, Daan Weststraate, Raymond Eckel, Philip van der Male en Cees Steenpoorte.

   

   

  Daan Weststrate (links) met de Graanbeurstrofee. Rechts van hem organisator Jurgen Bruggeman.

  Daan Weststrate (links) met de Graanbeurstrofee. Rechts van hem organisator Jurgen Bruggeman. © Jamy Rossen

  Sterkste speler Daan Westrate sluit strijd om Graanbeurstrofee in stijl af


  Daan Weststrate uit 's-Heer Arendskerke is met overmacht winnaar geworden van het jaarlijkse driebandentoernooi om de Graanbeurstrofee in Zierikzee.

  Joop Van Den Oudenhoven 12-02-23, 14:26 Bron: PZC

  Na een onderbreking van twee jaar als gevolg van het coronavirus kostte het organisator Jurgen Bruggeman geen enkele moeite om 64 deelnemers bijeen te krijgen voor het toernooi in Clubhuis De Graanbeurs. Sinds 21 december streden die telkens in poules van vier voor het ultieme doel: de finaledag.

  Met acht spelers werd de finale in twee poules van vier en op handicap aangevangen. In poule 1 kwamen Raymond Eckel uit Hansweert en Daan Weststrate bovendrijven en in poule 2 Jamy Rossen en André Koot, beide uit Zierikzee. In de kruisfinales was Eckel met royale cijfers te sterk voor Koot: 18-6. Weststrate gaf Rossen geen kans: 18-6.

  De finale werd vervolgens gespeeld naar 30 punten en daarin bleek Weststrate na een stroeve start de sterkste, zoals hij dat de gehele finaledag al was. Met 30-23 pakte hij de hoofdprijs en de Graanbeurstrofee. ,,Het was de eerste keer dat ik meedeed, dus een totale verassing waar ik best blij mee ben. Het hele toernooi heb ik goed gespeeld en de slotdag helemaal. Ik kom zeker terug om mijn titel te verdedigen.” Rossen versloeg Koot in de strijd om de derde plaats.