EK bandstoten

IJzersterke start voor Jean Paul de Bruijn op EK bandstoten

Jean Paul de Bruijn heeft tijdens de kwalificatieronde van het Europees kampioenschap bandstoten in het Turkse Antalya indruk gemaakt. Hij plaatste zich als beste speler voor de kwartfinale.

Joop Van Den Oudenhoven 08-04-23, 19:45 Bron: PZC

De Bruijn won beide groepswedstrijden overtuigend. Twee Fransen waren zijn tegenstander. De eerste, Jean-Francois Florent, werd met 100-23 na 6 beurten en een hoogste serie van 55 van tafel gespeeld door de Hulstenaar. De tweede Fransman, Jacky Justici, werd met 100-80 verslagen in 10 beurten en een hoogste serie van 44.

De Bruijn kwam als beste speler uit de kwalificatie met een gemiddelde van 16.66. Hij speelt zondag vanaf 9.00 uur tegen de Spanjaard Joan Espinasa in de kwartfinale.

Jean Paul de Bruijn, hier in actie tijdens een wedstrijd driebanden.

Jean Paul de Bruijn, hier in actie tijdens een wedstrijd driebanden. © Anne Hana

Zilver op EK bandstoten voor De Bruijn, na schitterend toernooi en zwakke finale

Jean Paul de Bruijn uit Hulst begon als topfavoriet aan de finale van het Europees kampioenschap bandstoten in Turkse Antalya. Dat was op basis van zijn prestaties in de kwalificaties en de kwartfinale en halve eindstrijd. Toch was het de Spanjaard Raoul Cuenca die met het goud aan de haal ging.

Joop Van Den Oudenhoven 10-04-23, 11:15 Bron: pzc

Tot de finale stak De Bruijn met kop en schouders uit boven de concurrentie, qua spelbeheersing en moyennes. Zijn tegenstander bleef weliswaar ook ongeslagen, maar leek geen bedreiging te kunnen vormen toen De Bruijn in de halve finale zijn landgenoot Raymund Swertz in 15 beurten aan de kant zette met 120-62 en Cuenca 34 beurten nodig had om de Fransman Pascal Dessaint te kloppen: 120-86.

Het pakte echter anders uit. De Spanjaard kende in de finale een superieure start met een serie van 30 en later nog één van 46. De Bruijn kwam geen moment in de partij. Het resulteerde in een royale zege voor Cuenca van 36-120 in 8 beurten. ,,Ik heb een prima toernooi gespeeld, maar kwam in de finale duidelijk tekort’’, zei De Bruijn na afloop. ,,Cuenca heeft verdiend gewonnen.”

Ooit was De Bruijn de koning van de spelsoort bandstoten. In de jaren 2000-2007 werd hij zes keer Europees kampioen en eenmaal veroverde hij de wereldtitel. Daarna ging de focus op het driebanden, behaalde hij nog wel twee keer een tweede plaats op een EK ,maar daarmee was de film ten einde in die spelsoort.

Nu na lange tijd keerde hij weer eens terug en toonde het spel nog niet verleerd te zijn. Met overwinningen in 6, 10, 7 en 15 beurten liet hij de concurrentie ver achter zich en droop de klasse ervan af. Tot de finale het bekende verloop kreeg en zilver zijn beloning werd.