Wereldbeker driebandenWB Seoel

Dramatische ervaring voor Joris van ’t Zelfden op WB in Korea

SEOUL Het was zijn eerste optreden op een Wereld Bekertoernooi ver over de grenzen van Nederland en moest een bloedmooie ervaring worden.
Het werd echter een dramatische ervaring voor de over twee weken 19 jaar wordende Joris van ’t Zelfden uit Driewegen.
Zijn eerste partij tegen de Koreaan Hyung Kim eindigde in 21 beurten met een zware nederlaag van 2-30. De Koreaan scoorde al vroeg in de partij series van 4, 7 en 5 en in de eindfase nog eens 5. Van ’t Zelfden was murw geslagen en maakte pas in de negentiende beurt zijn eerste punt. Gauw vergeten en opnieuw beginnen zou je denken maar die kans kreeg hij niet tegen een andere Koreaan Kim nl. Jin Youl. Nu werd het 9-30 in 29. De Nederlandse kampioen bij de junioren ontdekte dat er nog veel oefening nodig is om de top te bereiken. Dinsdag komt Joey de Kok uit Lewedorp in actie.

Ook De Kok snel uitgeschakeld in Wereld Beker driebanden Seoel

SEOEL Joey de Kok uit Lewedorp werd, net als Joris van ’t Zelfden een dag eerder, kansloos uit het WB driebanden toernooi in Korea gezet.
Zijn eerste partij van de dag tegen de piepjonge Turk (16 jaar) Burak Hashas ging met 18-30 verloren in 16 beurten. Tegen de latere poulewinnaar, de Koreaan Chi Yeon Cho, ging De Kok na veel strijd met 25-30 ten onder in 30 beurten. De Kok:” Ik had niet het goede gevoel maar dat is op dit niveau niet zo raar. Het zijn leermomenten zoals de rest van ons verblijf hier dat ook zijn.”


WB Veghel
De Nederlandse Wereld Beker die in Veghel wordt gehouden kreeg een Zeeuws tintje op de eerste speeldag. Joris van 't Zelfden uit Driewegen kwam in actie en verraste positief met twee overwinningen en plaatsing voor de volgende kwalificatieronde. De jonge Zeeuw opende met een zege van 30-23 op de Fransman Patrice Pinard in maar liefst 43 beurten. Teveel van het goede en het herstel volgde dan ook in zijn tweede partij met een voortreffelijke overwinning op de Duitser Marcel Back met 30-21 in slechts 21 beurten ofwel een moyenne van 1.429. Een uitstekend begin al met al en vandaag vervolgt hij in een poule met Jef Philipoom en Jerome Barbeillon. Een bijzonder zware kluif maar zijn toernooi kan al niet meer stuk. Voor Joey de Kok uit Lewedorp vangt het toernooi vandaag aan met eveneens een zware loting. Hij treft eerst Dave Christiani.


Joris van 't Zelfden in Veghel

Joris van 't Zelfden. © Ton Smilde

Zeeuwse jonkies niet opgewassen tegen oud-wereldkampioen en ‘2-spelers’

Voor zowel Joey de Kok uit Lewedorp als Joris van ’t Zelfden uit Driewegen zit de wereldbeker driebanden in Veghel erop.

Joop Van Den Oudenhoven 24-10-22, 17:59 Bron: PZC

Ik ben tevreden over mijn optreden hier en heb weer een hoop opgestoken

Joris van ’t Zelfden

Van ’t Zelfden liet nog de beste indruk achter van de twee. Hij won in de eerste kwalificatieronde tot verrassing van velen zijn beide partijen (tegen de Fransman Patrice Pinard en de Duitser Marcel Back).

In de tweede ronde moest hij het opnemen tegen twee gerenommeerde tegenstanders. De Belg Jef Philipoom, wereldkampioen in 1995, bleek te sterk (23-30 in 23 beurten), net als de Fransman Jerome Barbeillon (16-30 in 15 beurten).

,,Ik ben tevreden over mijn optreden hier en heb weer een hoop opgestoken. Goed voor mijn ontwikkeling’’, aldus de negentienjarige biljarter.

Joey de Kok

Joey de Kok verloor in de tweede ronde zijn beide partijen. Hij verloor van Dave Christiani (30-13 in 15 beurten) en de Turk Yavuz Gungordu (30-9 in 16 beurten). ,,Tegen deze tegenstanders die rond 2.000 gemiddeld spelen, kwam ik gewoon tekort. Geen schande, maar wel balen’’, zei De Kok na afloop.

Joey de Kok in Veghel


De Bruijne op WB

Hoofdtoernooi.

De laatste overgebleven Zeeuw is Jean Paul de Bruijn uit Hulst die in het hoofdtoernooi is ingestroomd met een wildcard.

‘Slikken en doorgaan’ is het enige dat rest voor kansloos uitgeschakelde De Bruijn

Het wereldbekertoernooi driebanden in eigen land is voor Jean Paul de Bruijn niet geworden wat hij ervan had gehoopt. Al na het hoofdtoernooi en voor de knock-outfase begint werd hij kansloos uitgeschakeld.

Joop Van Den Oudenhoven 27-10-22, 20:06 Bron: PZC

De Bruijn begon met verlies tegen de Zweed Michael Nilsson met 30-40 na 23 beurten, waarbij aangetekend dat hij in zijn laatste beurt de partij met 6 punten nog een behoorlijk aanzien gaf. De tweede partij tegen de Spanjaard Ruben Legazpi was een ramp voor de Hulstenaar. Slecht spelend ging hij met 22-40 ten onder in 27. Ook tegen diens landgenoot Daniël Sanchez (viervoudig wereldkampioen) was geen kruid gewassen. De Spanjaard maakte met 16-40 in 15 een einde aan de lijdensweg van De Bruijn.

,,Ik heb een slecht toernooi gespeeld. Dat is duidelijk‘’, meldde De Bruijn na afloop. ,,Ik had vandaag vanaf het begin totaal geen gevoel. Als je op een wereldbeker iets klaar wilt maken moet je goed zijn en dat was ik niet. Ik heb ooit tegen Sanchez nog een finale van een WK gespeeld en verloren maar was er toen heel wat dichterbij dan vandaag. Slikken en doorgaan. Ik hoop over enkele weken op het WK in betere doen te zijn.”


WB Sharm el Sheikh
Joris van 't Zelfden ging op de openingsdag de confrontatie aan met een thuisspeler uit Egypte, Salah Abdin en de Deense subtopper Allen Schrøder. Van eerstgenoemde werd op overtuigende wijze gewonnenmet 30-16 in 35 beurten. Tegen Schrøder werd het een al even duidelijke verliespartij van 17-30 in 15. Ondanks een veel betere partij (1.133) dan zijn eerste werd er dik verloren als gevolg van de topprestatie van de Deen met 2.000 gemiddeld.
Joris werd tweede in de poule met 0.940 en daarmee uitgeschakeld.

Joey de Kok

Joey de Kok. © Ton Smilde

Joey de Kok na zinderend gevecht uitgeschakeld in World Cup driebanden

Lang leek het erop dat Joey de Kok uit Lewedorp de tweede kwalificatieronde van het wereldbekertoernooi driebanden in Sharm-el-Sheikh in Egypte zou overleven. Het mocht echter niet zo zijn.

Joop van den Oudenhoven 05-12-22, 19:58 Bron: pzc

Na winst in zijn eerste partij op de Turk Fatih Korkmaz met 30-13 volgde een titanengevecht met de kersverse wereldkampioen bij de jeugd Burak Hashas uit Turkije. De Kok kende een bliksemstart en nam de leiding met 12-4, maar zakte toen wat terug.

Hashas vocht zich terug in de wedstrijd met een thriller tot gevolg. In de slotfase nam Hashas de touwtjes in handen en via een serie van 6 werd hij winnaar. De Kok bleef steken op 26 caramboles na 24 beurten. Een dag eerder was ook Joris van ’t Zelfden al uitgeschakeld. Hij won en verloor een partij.

Dinsdag komt Jean Paul de Bruijn voor het eerst in actie.

Kritiek op spel De Bruijn tijdens World Cup driebanden niet mals, maar gaat toch door

Tijdens zijn eerste partij van de derde speeldag op het Wereld Bekertoernooi in Sharm el Sheikh in Egypte waren de reacties over Jean Paul de Bruijn op de chat van de biljartvolgers keihard. Wim van den Berg: ‘Hij staat te spelen als een buurthuisbiljarter van 90 jaar of (Joop Baars) als hij mist scheelt het nooit weinig’. Tegen de toch internationaal onbeduidende Mohsen Fouda kwam De Bruijn er totaal niet aan te pas en verloor kansloos met 20-30 in 20 beurten. In zijn tweede tegen de Griek Konstantinos Kokoris ging het iets beter maar dat lag ook aan de tegenstand, die bakte er nog minder van, 30-14 in 25. Hierdoor mocht De Bruijn zich gelukkig prijzen en met een iets beter algemeen gemiddelde toch door te gaan naar de laatste kwalificatieronde met 1.111 tegen 1.037 voor Fouda.

De Bruijn recht zijn rug en haalt hoofdtoernooi van World Cup driebanden

Na een slechte generale gisteren, die hem met enig geluk nog wel een plaats in de laatste kwalificatieronde opleverde, herstelde driebander Jean Paul de Bruijn zich woensdag op voortreffelijke wijze. Hetgeen hem, als één van de drie beste nummers twee, een plaats in het hoofdtoernooi van de World Cup opleverde dat donderdag begint.

Joop Van Den Oudenhoven 07-12-22, 19:23

In zijn eerste partij tegen de Colombiaan Robinson Morales Lopez liet De Bruijn zich na een stroeve start van zijn beste kant zien en won hij overtuigend met series van zeven en zes in de slotfase met 40-37 in 22 beurten.

Zijn tweede partij was tegen de drievoudig wereldkampioen bij de jeugd Myung Woo Cho uit Korea. Het toptalent vloog met series van zes en dertien uit de startblokken en verwees De Bruijn naar achtervolgen. Die deed wat hij kon, kwam ook nog sterk terug in de wedstrijd, maar moest bij 32-40 het hoofd buigen: 32-40 in 14 beurten.

Dat betekende voor de Hulstenaar een algemeen gemiddelde van precies 2.000 hetgeen hem, als één van de drie beste nummers twee, een plaats in het hoofdtoernooi opleverde dat donderdag begint.

Roemloze ondergang voor Jean Paul de Bruijn bij wereldbeker in Egypte

Het eerste optreden in een hoofdtoernooi, op eigen kracht bereikt, leverde geen glansrol op voor de Hulstenaar, integendeel. In Veghel speelde De Bruijn onlangs al eens in het hoofdtoernooi van een World Cup maar toen met een wild card. Nu haalde hij het walhalla door zich te plaatsen via twee voorrondes. Ging het toen al overwegend moeizaam, nu viel er voor hem niets te halen.

Joop Van Den Oudenhoven 08-12-22, 19:24 Bron: PZC

Zijn eerste partij tegen wereldtopper Marco Zanetti werd een afgang en ging verloren met 12-40 in 18 beurten. Het gemiddelde van 0.667 was voor een speler als hij onwaardig. De tweede partij tegen de Egyptenaar Samer Kamal werd weliswaar gewonnen maar overtuigend was het niet, 40-25 in 36. Zijn laatste partij, die moest worden gewonnen om door te gaan, werd ook verloren. Na een snelle start met series van 8 en 5 zakte zijn spel als een pudding in elkaar en werd kansloos met 33-40 in 26 verloren van de Koreaan Jung Han Heo. Daarmee zit het avontuur in Egypte er voor De Bruijn op.

ANKARA

Eckel en Van Geyt snel uitgeschakeld in wereldbeker driebanden

Sylvia Eckel en Ronald van Geyt zijn in de kwalificatie van de wereldbeker driebanden in Ankara snel uitgeschakeld.

Joop Van Den Oudenhoven 06-02-23, 19:59 Bron: pzc

Eckel dolf twee keer het onderspit, eerst tegen de jonge Griek Dimitris Seleventas met 19-30 en later op de dag met 14-30 tegen de Turk Ufuk Kapusiz, beide keren in 40 beurten.

Partner Ronald van Geyt verloor zijn eerste partij van de Turk Ugur Kaya met 16-30 in 26 beurten. In zijn tweede partij speelde hij gelijk tegen poulewinnaar Serkan Kahraman uit Turkije. Het werd na 35 beurten 30-30.

Dit betekent meteen het einde van deze Wereld Beker. Als gevolg van de aardbevingen in Turkije heeft de UMB besloten om de wedstrijd te annuleren. Diverse spelers hadden zich inmiddels al afgemeld waaronder Jean Paul de Bruijn.

Sylvia Eckel (rechts) reist met Ronald van Geyt langs vele wereldbekertoernooien. Om nu in Ankara te zijn, is voor hen een vreemde gewaarwording.

Sylvia Eckel (rechts) reist met Ronald van Geyt langs vele wereldbekertoernooien. Om nu in Ankara te zijn, is voor hen een vreemde gewaarwording. © Johan Van Der Heijden

Zeeuwse biljartster in Turkije; ‘Ik heb wel wat schokken gevoeld’

Het was voor Sylvia Eckel heel vreemd. Hoewel Turkije ontdaan was vanwege de aardbevingen, begon de biljartster uit Hansweert maandag ‘gewoon’ aan het wereldtoernooi driebanden in Ankara. ,,Ik kon m’n hoofd er wel bij houden, maar de sfeer was anders dan anders.” Inmiddels is alles er afgelast.

Roeland van Vliet 07-02-23, 14:16 Laatste update: 14:42

Eckel reisde zaterdag met haar partner Ronald van Geyt af naar Turkije. Van de eerste aardbeving - midden in de nacht van zondag op maandag - merkten ze niets. De tweede - in de ochtenduren - voelden ze wel. ,,Dan denk je: oké, wat gebeurt hier? Maar Ankara is wel ver weg van dat gebied hoor, er is hier geen schade. Het leven in de stad gaat ook gewoon door.”

Het schijnt dat de president van de biljartfe­de­ra­tie als Brugman heeft moeten praten om het toernooi hier toch te laten beginnen
Sylvia Eckel

De Zeeuwse had wel meegekregen dat president Erdogan had gezegd dat alle sportevenementen afgelast moesten worden. Door de Ronde van Antalya, een vierdaagse wielerkoers, ging al meteen een streep. ,,Maar het schijnt dat de president van de biljartfederatie, die er ook is, als Brugman heeft moeten praten om het toernooi hier toch te laten beginnen. Er waren immers al spelers uit de hele wereld aanwezig, van Azië tot Zuid-Amerika.”

Eckel speelde twee partijen maandag en werd uitgeschakeld, net als Van Geyt. ,,Niemand stond te juichen aan de tafel. Er zaten ook bijna geen mensen op de tribunes, wat normaal wel zo is.” Pas toen ze terug was in het spelershotel, zag ze op tv de volle omvang van de ramp. ,,Het dodental bleef maar oplopen. Heel logisch dat ze nu alles wel hebben afgelast.”

In de lucht tijdens aardbevingen

Dat hoorde Joey de Kok uit Lewedorp ook. Hij zou dinsdag twee partijen spelen in Ankara, maar dat hoeft niet meer. ,,Van de aardbevingen zelf heb ik helemaal niets gemerkt. Ik vloog maandagochtend hierheen en toen ik landde, was het al gebeurd”, vertelt hij vanuit z’n hotel. ,,Ik vind het wel gek dat ze maandag gewoon met het toernooi zijn begonnen. Het is heel logisch dat het nu is stopgezet.”

Als De Kok de tv aanzet, krijgt hij iets van de ramp mee. In Ankara zelf is het rustig. ,,Er is geen paniek.” Van een Turks-Nederlandse biljarter die familie in het getroffen gebied heeft, hoorde hij al wel dat het heel heftig is daar.

,,Het is heel apart”, vervolgt Sylvia Eckel. ,,Vorig jaar speelde ik hier ook voor de wereldbeker in Ankara. Toen brak net op het moment dat wij hier waren de oorlog in Oekraïne uit. Dat was toen de hele tijd in het nieuws. Nu die aardbevingen. Het is hartstikke erg wat er in dat stuk van het land gebeurt.”

Beide Zeeuwen hopen hun vluchten te kunnen omboeken en zo snel mogelijk weer naar Nederland te komen. De Kok: ,,Het heeft geen zin om hier nog tot het weekend te blijven.”

Joey de Kok.

Joey de Kok. 

Joey de Kok met opgeheven hoofd uitgeschakeld op World Cup in Las Vegas

De start van Joey de Kok op de World Cup in Las Vegas was zo stroef als een geroest tandwiel. Die matige opening kwam de jonge Lewedorpse biljarter, ook in zijn tweede partij, niet meer te boven. Uitgeschakeld, maar met opgeheven hoofd verliet hij de arena.

Joop Van Den Oudenhoven 01-03-23, 13:00

Tegen de Turk Ugur Octorvaci kwam hij in zijn eerste wedstrijd al snel met 4-21 achter. Moeilijk spel, pech en spanning deed zijn stootarm wegen als lood. Tot een inwendige donderpreek de kansen deed keren. Een demonstratie van wedstrijdmentaliteit volgde. In zes beurten had hij het gat gedicht tot 24-27, maar voor de zege was het te laat. Die ging naar zijn tegenstander met 24-30 in 32 beurten.

In zijn tweede partij tegen de Portugees Jose Miguel Soares ontspon zich een spannende strijd met wisselende kansen, die De Kok in ultimus in zijn voordeel leek te gaan beslissen. Hij finishte als eerste, maar zag de Portugees in de nabeurt gelijk maken, 30-30 in 27. Uitschakeling volgde, tijd voor een gokje in de Amerikaanse zandwoestijn vol met decadente hotels en gokpaleizen.

Eckel en Van Geyt kansloos uitgeschakeld op Wereld Beker in Vietnam

Het zat de beide Zeeuwse biljarters Sylvia Eckel en Ronald van Geyt niet mee in de loting van de eerste ronde van het Wereld Beker toernooi in Ho Chi Minh stad.
Eckel trof allereerst Huub Wilkowski, verdienstelijk eredivisie speler in Nederland en verloor met 10-30 in 31 beurten om vervolgens te stuiten op de Koreaan Hyun Woo Ko. Die was met 9-30 in 33 veel te sterk.
Ronald van Geyt trof twee keer een ijzersterke Koreaan en verloor beide keren. Eerst met 15-30 van Dong Han Lee om daarna met 3-30 te afgeslacht door Dong Ryong Kim in slechts 10 beurten. Het is goed te weten dat beide Hansweertenaren pure liefhebbers zijn anders zou je de moed in de schoenen zakken na zo’n verre reis en om op zo’n manier te worden weggezet.

Onvermijdelijke uitschakeling Joey de Kok in Vietnam

Bij het Wereld Bekerdriebanden toernooi in Vietnam, is Joey de Kok uit Lewedorp ondanks uitstekende optredens in de voorlaatste kwalificatieronde uitgeschakeld.

Joop Van Den Oudenhoven 24-05-23, 16:14

Wat de jonge Lewedorpse driebander ook probeerde, een ronde meer zat er niet in tegen twee tegenstanders die boven zichzelf uitstegen. De Kok verloor eerst van de thuisspeler Le Duy Ngo met 19-30 na veertien beurten. De Vietnamees overtroefde de Nederlander met series van negen en acht.

Zijn tweede partij verliep al niet anders. Met series van tien en vijf had zijn tegenstander Robinson Morales uit Spanje al de halve productie binnen en won de partij met 17-30 na nogmaals veertien beurten. Ondanks gemiddeldes van 1.357 en 1.214 was de uitschakeling uiteindelijk onvermijdelijk.

De Kok: ,,Ik speelde goed, maar hiertegen was ik niet opgewassen. Jammer.”


Driebanders De Bruijn en De Kok na één optreden uitgeschakeld in wereldbeker Porto

Het heeft de Zeeuwse deelnemers aan de World Cup driebanden in Porto niet meegezeten. Joey de Kok verloor allebei zijn partijen. Voor Jean Paul de Bruijn was zijn moyenne onvoldoende om als lucky loser nog een kans te maken op de volgende ronde. Het tweetal kon dus al vroeg naar huis.

Joop Van Den Oudenhoven 28-06-23, 20:24 Laatste update: 28-06-23, 20:42

De Kok verloor eerst van Pierre Le Lievre uit Frankrijk met 28-30 en vervolgens ook met 18-30 van Thomas Anderson: 18-30. Een serie van negen van de Deen vroeg in de partij was de doodsteek voor de jonge Lewedorper die met een algemeen gemiddelde van 1.150 zeker geen slecht figuur sloeg, maar het niet trof met twee sterke tegenstanders.

Hulstenaar De Bruijn begon het toernooi in de voorlaatste kwalificatieronde met een zwaar bevochten overwinning op de Fransman Cedric Melnitschenko met 30-25 in 31 beurten. Zijn tweede partij tegen de Koreaan Jae In Jung ging echter verloren met 24-30 in zestien beurten. Opgeteld was zijn moyenne onvoldoende om een kans te maken op de volgende ronde: 1.148.

De teleurstelling was van beide Zeeuwse gezichten, maar vooral van dat van de man uit Hulst af te lezen.


Sylvia Eckel en Ronald van Geyt bij het Carom Café in New York

Sylvia Eckel en Ronald van Geyt bij het Carom Café in New York © Eric de Busser

Driebanders Eckel en Van Geyt uitgespeeld na bijzondere
 
week in New York

Het Carom Café driebanden toernooi in New York zit er na de poulefase voor zowel Sylvia Eckel als Ronald van Geyt op. Na zes wedstrijden was het gedaan met de pret. Eckel verloor alle zes haar partijen, Van Geyt won één van zijn zes optredens.

Joop Van Den Oudenhoven 03-08-23, 13:27

Het was inmiddels hun zesde deelname aan het internationale toernooi. ,,Het is hier genieten van de ‘echte’ biljartsfeer. Op acht tafels tegelijk wordt er aan één stuk door gespeeld. De sfeer is fantastisch. Grote namen tussen de kleine en alles gaat gemoedelijk met elkaar om. Al moet gezegd dat dit jaar weinig echte toppers aanwezig waren vanwege een overvolle agenda.”

Daar heeft Eckel, manager financiën bij Movenience geen last van. ,,Ik neem voor de meeste grote toernooien vrije dagen op en Ronald is met vroegpensioen. Het is onze enige hobby en hebben het er voor over, al zit er wel een pittig prijskaartje aan vast. De rest van de toernooidagen genieten we van partijen en ontdekken we de stad New York.”

Joey de Kok sneuvelt in kwalificatie wereldbeker driebanden in Veghel

Het moet een beetje meezitten. Daar was bij Joey de Kok uit Lewedorp geen sprake van tijdens de prekwalificatie van het wereldbekertoernooi driebanden in Veghel.

Joop Van Den Oudenhoven 24-10-23, 18:00 Bron: pzc

Eerst speelde hij een degelijke partij tegen de Fransman Jerome Barbeillon, waarbij hij tot 22-20 aan de leiding ging. Toen verloor hij echter zijn verdediging uit het oog, miste en zag de Fransman met een serie van 6 en 4 de strijd beslissen: 23-30.

In zijn tweede partij tegen de Koreaan Ja In Kang voltrok zich eenzelfde scenario. Tot 21-21 was er geen vuiltje aan de lucht, maar vervolgens kwam de Koreaan met series van 4 en 5 uit de hoek en schakelde De Kok definitief uit. Woensdag komt Jean Paul de Bruijn in actie in de laatste kwalificatieronde.

De Bruijn plaatst zich met fraaie zeges voor hoofdtoernooi wereldbeker driebanden

Driebander Jean Paul de Bruijn is zeker van een plekje in het hoofdtoernooi van het wereldbekertoernooi driebanden in Veghel. Met twee fraaie overwinningen plaatste de Hulstenaar zich overtuigend.

Joop Van Den Oudenhoven 25-10-23, 19:40

Tijdens zijn eerste partij tegen landgenoot Huub Wilkowski was het nog even wennen aan het materiaal, al liet de zege niets aan duidelijkheid over: 40-24 na 27 beurten. Zijn tweede wedstrijd tegen de gevreesde Deen Dion Nelin begon sterk van beide kanten. Nelin opende met 5, De Bruijn antwoordde met 10 waarop de Deen de stand met 5 weer gelijk trok.

Vanaf dat moment, nam De Bruijn de partij in handen en bleef hij scoren, waar Nelin te vaak miste om te kunnen volgen. Met fraai spel liep de Zeeuw vervolgens vlotjes uit naar een dikke winst met 40-25 in slechts 17 beurten, goed voor 2.353 gemiddeld.

Zijn tegenstanders van donderdag worden pas later op de avond bekend.

Jean Paul de Bruin gaat flitsend naar laatste 16 van World Cup

Driebander Jean Paul de Bruijn uit Hulst schaarde zich donderdag bij de beste zestien van het wereldbekertoernooi in Veghel. Hij deed dat met een uitstekend optreden in de poulefase.

Joop Van Den Oudenhoven 26-10-23, 20:39 Bron: PZC

De dag begon nog niet erg gelukkig voor de Hulstenaar. Bij zijn eerste partij moest hij aantreden tegen vijfvoudig wereldkampioen Dick Jaspers. Hij deed het fantastisch en leidde na 19 beurten soeverein met 23-31. Jaspers haalde vervolgens magistraal uit met een slotserie van 17 en bereikte als eerste de finish. De Bruijn deed in de nabeurt nog een serieuze poging gelijk te komen, maar strandde op 38.

Zijn tweede partij tegen de Egyptenaar Mohammed Abdin leverde geen probleem op en hij won overtuigend met 40-29 in 20 beurten. In zijn derde partij trof hij de wereldkampioen bij de junioren, de zeventienjarige Burak Hashas uit Turkije. De Bruijn voelde de druk, maar hield zijn zenuwen in bedwang. Het werd 40-19 in 33.

In de KO fase, ofwel de achtste finale stuitte De Bruijn op de Spanjaard Ruben Legazpi. Gezien de reputatie de favoriet voor de winst. daar dacht De Bruijn echter anders over. Ook al liep hij de gehele partij achter zijn tegenstander aan, hij zorgde wel dat het gat niet te groot werd. Dat kwam hem in het slot van de partij goed uit. Bij de stand 40-47 kreeg De Bruijn een maakbaar patroon van de Spanjaard en sloeg meteen genadeloos toe. Met een serie van 10 rende hij naar de finish, Legazpi in verbijstering achterlatend, 50-47 in 26.

In de halve finale is (opnieuw) Dick Jaspers zijn tegenstander, de man die hem in de poulefase met een slotserie van 17 versloeg.

Jean Paul de Bruijn in actie tijdens de World Cup in Veghel.

Jean Paul de Bruijn in actie tijdens de World Cup in Veghel. © Joris Knapen/Pix4Profs

Trotse Jean Paul de Bruijn pakt tijdens World Cup zijn eerste grote plak sinds 2014

Het was alweer lang geleden dat Jean Paul de Bruijn een podiumplaats veroverde tijdens een World Cup driebanden of een wereldkampioenschap driebanden. Om precies te zijn was dat zijn bronzen plak in 2014 op het WK in Guri. Maar dit weekend was het weer raak, met een bronzen medaille tijdens de World Cup in Veghel.

Joop Van Den Oudenhoven 28-10-23, 18:50 Laatste update: 28-10-23, 18:53 Bron: PZC

De Bruijn speelde een voortreffelijk toernooi. Hij verloor in de poulefase van het hoofdtoernooi alleen van Dick Jaspers, won van Huub Wilkowski en de Deen Dion Nelin en werd beloond met een plek bij de beste zestien. Daarin vocht hij een heroïsch duel uit met de Spanjaard Ruben Legazpi. In die partij had de Spanjaard de touwtjes in handen tot de beslissende fase, toen maakte Jean Paul de Bruijn in de laatste drie beurten een grote achterstand goed met series 6, 4 en 10 en won alsnog de partij.

In de kwartfinale volgde een onverwacht gemakkelijke zege op de Vietnamees Hong Chiem Thai, die in de beginfase werd overrompeld door de goede start van de Bruijn, 50-34. In de halve finale stuitte De Bruijn voor de tweede keer in het toernooi op land- en leeftijdgenoot Jaspers en weer werd hij de onderliggende partij. Met 25-50 ging de zege naar Jaspers, die ook de latere winnaar van het toernooi zou worden met een zege op de Duitser Martin Horn.

De Bruijn pakte uiteindelijk dus wel het brons. ,,Tegen Legazpi was ik dood, stond met 30-45 achter en had nog geen kans gehad iets terug te doen, tot ik een mooie aanvangsstoot kreeg en met eerst 6 en dan 4 en 10 de partij binnenhaalde. Van vreugde en ongeloof maakte ik een extra loopje rond de tafel. Daarna tegen Jaspers miste ik in het begin een paar maakbare ballen en kwam ver achter, kon nog terugkomen tot 18-24, maar toen maakte Dick met 8, 4 en 12 een eind aan de partij. Ik kijk met trots terug op mijn prestatie.”

Korea

De World Cup in Seoul zat er snel op voor Joey de Kok.
De World Cup in Seoul zat er snel op voor Joey de Kok. © Paul Brekelmans

Rommelig Koreaans avontuur De Kok van korte duur: ‘Verwacht je niet in hét biljartland’

De World Cup in Seoul zit er na één ronde alweer op voor Joey de Kok uit Lewedorp. De jonge driebander speelde zeker niet slecht, maar in hét biljartland Zuid-Korea moet je van goeden huize komen om door te dringen tot het hoofdtoernooi. Dat lukte hem dus niet.