PK's Driebanden groot 2022-2023

WK driebanden Heerhugowaard

Van ’t Zelfden naar WK driebanden: ‘Met Koreanen erbij weet je het nooit’
Driebander Joris van ’t Zelfden uit Driewegen gaat vanaf vrijdag de strijd aan op het wereldkampioenschap driebanden voor junioren in Heerhugowaard.

Joop Van Den Oudenhoven 22-09-22, 14:02 Bron: PZC
,,In eerste instantie ga ik als Nederlands Kampioen voor het overleven van de poulefase‘’, blikt hij vooruit. ,,Daarin tref ik als eerste een andere Nederlander, de nummer 2 van het NK, Nick Dudink. Daarna spelen we allebei tegen een voor mij onbekende Koreaan Park Jeongu. Met Koreanen erbij weet je nooit waar je staat. Sinds ik in Korea ben geweest weet ik wat daar allemaal aan talent rondloopt. Afwachten dus.”

Twee van de drie spelers gaan naar de achtste finales, dus de jonge Zeeuw heeft volop kansen. Aan support geen gebrek voor hem. ,,Mijn moeder, oma en enkele tantes zijn van de partij. Allemaal vrouwen dus ik zit er warmpjes bij. Of het gaat helpen weet ik niet, maar ik ga er wel alles aan doen.”

Zeeuws biljarttalent stelt zichzelf teleur tijdens het WK driebanden
Het WK driebanden voor junioren zit erop voor Joris van ’t Zelfden uit Driewegen.
Joop Van Den Oudenhoven 24-09-22, 00:11 Bron: PZC
Het zag er al donker uit voor de jonge Zeeuws na verlies in zijn eerste partij. Daarin was Nick Dudink, de nummer twee van het NK vorig jaar, te sterk. Van 't Zelfden was toen zelf nota bene eerste en dus kampioen. Hij verloor nu met 20-25.
In zijn tweede partij moest hij tegen de torenhoge Koreaanse favoriet Jeongu Park met goede cijfers winnen om verder te komen. De Koreaan had al met 25-12 van Dudink gewonnen en bleek ook voor Van ’t Zelfden een onneembare hindernis, al speelde hij een stuk beter.
,,Ik ben teleurgesteld in mezelf‘’, aldus Van ‘t Zelfden na afloop. Ik speelde slecht in mijn eerste partij. Bleef niet staan na mijn afstoot. Maakte mijn stoten niet af en was te onrustig. Ging tegen mezelf spelen. De tweede partij was beter. Zat er zelfskans in op winst maar een serie van 7 van Park was er teveel aan.”

Nederlands Kampioenschap dames.
Dit wordt gehouden in De Biljart academie in Sittard. Vrijdag zijn de poulewedstrijden voor een plaats in het hoofdtoernooi. Joke Breur uit Terneuzen en Sylvia Eckel uit Hansweet dragen de Zeeuwse vlag.
Joke Breur begint in poule B met een ruime overwinning op Nynke Kuindersma met 20-11, in 38. Klopt vervolgens Ineke Kooistraat met nog groter verschil in 35  beurten met 20-8 en verliest haar laatste partij van Hanny Hultermans met 20-10 maar deert haar niet meer (poulewinnaar) waar het gaat om een plaats in het hoofdtoernooi a.s. zaterdag.
Sylvia Eckel start met een erbarmelijk slechte partij tegen Andrea Hofman. Die eindigt in het maximum van 40 beurten in 13-13. Het herstel volgt direct tegen Esmee Willems met winst van 20-7 in 26 en winst op Pauline Beersma met 17-12. Ook zij als poule winnaar door naar het hoofdtoernooi.
Hoofdtoernooi.
Eckel moest in haar poule beginnen tegen Ineke Kooistra en won met gering verschil na een spannend en meeslepend duel met 25-21 in 46. Daarna volgde het duel met titelfavoriet en meervoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioen Thérèse Klompenhouwer. Dat verliep naar verwachting uit op een dikke nederlaag, 9-25 in 18 beurten. De laatste en beslissende wedstrijd in de poule ging tegen Cynthia van Peer. Ook nu werd veel spanning verwacht en een onvoorspelbaar resultaat. Dat werd het dan ook. Een gelijkspel was het gevolg met 19-19 in 50. Gevolg: Eckel 3 punten en na Klompenhouwer (6) door naar KO fase, laatste acht.
Joke Breur zat in een zware poule en redde het net niet. Eerst werd van Karina Jetten verloren met 16-22 in 50 beurten. Daarna volgde een dikke overwinning op Janine Verkerk maar weer in 50. Ook de laatste partij vergde 50 beurten en eindigde met 23-23 tegen Gerrie Geelen. Spijtig genoeg voor Breur was dat niet genoeg want zij werd derde in de poule en dus uitgeschakeld.
Kwart finale. Sylvia Eckel trof het niet want moest voor de tweede keer tegen titelverdedigster Thérèse Klompenhouwer. Verdedigde zich naar kunnen maar was op voorhand kansloos en verloor met 11-30 in 37 en werd achtste.
Eindstand: 1. Thérèse Klompenhouwer (16de keer)  1.064, 2. Monique van Exter 0.583, 3. Mirjam Pruijm 0.584 en Gerrie Geelen 0.462. 8. Sylvia Eckel 0.423, 9. Joke Breur 0.400.

Joey de Kok.

 Joey de Kok. © Stefan Osnabrug

Zeeuwse clash op NK: Leermeester versus leerling

Leraar versus leerling. De Zeeuwse driebanders Jean Paul de Bruijn en Joey de Kok spelen deze week in de poulefase tegen elkaar bij het Nederlands kampioenschap in Berlicum. Wat verwachten ze van zichzelf?

Joop Van Den Oudenhoven 10-01-23, 14:22 Bron: PZC

De laatste keer dat ze elkaar troffen, was vorige maand bij de Grand Prix in Rosmalen. Toen won De Kok met 40-19. De jonge Lewedorper heeft sowieso een positieve balans tegen zijn leermeester uit Hulst. Van de vijf onderlinge duels won hij er drie, verloor er slechts één en één partij eindigde onbeslist.

Maar Jean Paul de Bruijn, jij bent titelverdediger. Hoe groot acht je je kansen op verlenging?

De Bruijn: ,,Die schat ik niet zo hoog in. Absoluut de grootste favoriet is veelvoudig Nederlands en wereldkampioen Dick Jaspers. Ik kijk wel uit naar weer een NK driebanden (zijn 21ste). Sinds mijn terugkeer uit Korea ben ik blij weer mee te kunnen doen. Van de voorgaande twintig heb ik er tot nu toe drie gewonnen en daar ben ik best trots op.’’

Je verrichtingen de laatste tijd zijn nogal wisselvallig. Heb je daarvoor een verklaring?

De Bruijn: ,,Moeilijk. Het is niet de stress of de druk die ik mezelf opleg. Ik mis gewoon de stabiliteit die mannen als Sanchez, Jaspers en Blomdahl wel hebben. Daar heb ik mee leren leven.’’

Je staat in een poule met je leerling Joey de Kok. Geeft dat nog extra spanning?

De Bruijn: ,,Niet echt. We spelen allebei altijd om te winnen. Joey is zich geweldig goed aan het ontwikkelen en is een geduchte tegenstander voor elke Nederlandse speler. Hij won al van elke Nederlandse topper behalve van Jaspers.’’

(tekst gaat verder onder de foto)

Jean Paul de Bruijn tijdens het NK van vorig jaar. In de finale versloeg hij Dick Jaspers met 4-3.

Jean Paul de Bruijn tijdens het NK van vorig jaar. In de finale versloeg hij Dick Jaspers met 4-3. © Pix4Profs / Peter van Gogh

Nou Joey de Kok, hoe vaak stond jij al op de Masters?

De Kok: ,,Dit is de derde keer op rij en daar ben ik best trots op. De eerste keer heb de kwartfinale gehaald, maar werd met 3-2 in sets door Jaspers uitgeschakeld.’’

Wat is je doel nu?

De Kok: ,,Ik ga weer voor een plaats in de kwartfinale en hoop dan voor een stunt te kunnen zorgen. We spelen om setjes van tien caramboles, dus alles is mogelijk.’’

Je speelt in een poule met je leermeester Jean Paul de Bruijn. Hoe vind je dat?

De Kok: ,,Ik ben al blij dat ik er sta. Tegen wie ik dan moet, maakt me niet uit. Je moet altijd scherp zijn. Maar JP is mijn trainer en we weten allebei dat dit moeilijke potjes zijn. Hij wil mij beter maken, waarvoor ik hem dankbaar ben. Maar als we tegenover elkaar staan, willen we allebei winnen.’’

De Masters, het officieel Nederlands Kampioenschap driebanden, is gestart. Vier poules vasn vier strijden om de titel of eigenlijk eerst om een plaats in de kwart finale. De wedstrijden gaan over de best of five sets.
Joey de Kok nam het op tegen Adrie Demming en wist met 3-1 te winnen. Een moeizame start 8-10 verlies, winst in de tweede na een marathon over 17 beurten, winst in de derde en vierde betekende de eerst winstpunten. Een mooi basis voor een verder verloop.
Jean Paul de Bruijn stuitte op een superieure Dave Christiani en verloor met 1-3. De eerste set ging naar Christiani met 6-10, De Bruijn liet zich niet intimideren en won de tweede al was het nipt, 10-9, derde was voor Christiana met 5-10 en de vierde speelde de Limburger in een beurt uit met 10, 0-10. Werk aan de winkel voor De Bruijn.

Zeeuwse clash op Masters: het wordt erop of eronder voor De Bruijn en De Kok

Met een onderling duel op de Masters driebanden in het verschiet wordt het erop of eronder voor Jean Paul de Bruijn en Joey de Kok. Na elk twee wedstrijden te hebben gespeeld is de balans op enkele duizenden van een punt na gelijk tussen beide Zeeuwse biljarters.

Joop Van Den Oudenhoven 12-01-23, 16:04 Bron: PZC

Jean Paul de Bruijn begon met een kansloze 1-3-nederlaag tegen een superieure Dave Christiani met de setstanden 6-10, 10-9, 5-10 en 0-10, waarbij aangetekend dat Christiani zijn laatste set vanaf acquit uitspeelde met een serie van 10.

De Kok begon met een 3-1-overwinning op Adrie Demming na een stroeve start. De eerste set ging verloren met 8-10 de tweede, derde en vierde set werden gewonnen met 10-8, 10-2 en 10-9.

De tweede ronde wist De Bruijn in ultimo te winnen van Demming. Het werd een superspannende vijfsetter waarin De Bruijn met 0-2 achter kwam, maar zich herstelde en Demming al zijn kruid bleek te hebben verschoten, na 3-10, 3-10 werd het 10-6,10-6 en 10-3.

Joey de Kok verloor op zijn beurt met 1-3 van Christiani die daarmee al zeker is van een plaats in de kwartfinale. Ook hier was de Limburger veruit de sterkste en won met 2-10, 2-10, 10-7 en 7-10.

Vrijdag volgt de beslissende clash tussen beide Zeeuwen wie met Christiani mee gaat naar de laatste acht. Dan immers treffen zij elkaar. Beide hebben 2 punten en respectievelijk 4 sets vóór maar De Kok heeft 4 sets tegen en De Bruijn 5. Op moyenne heeft De Bruijn dan weer voordeel met 1.000 tegen 0.921 voor De Kok.

Jean Paul de Bruijn won in 2022 het NK driebanden en is tijdens de editie van dit jaar doorgedrongen tot de halve finale.

Jean Paul de Bruijn won in 2022 het NK driebanden en is tijdens de editie van dit jaar doorgedrongen tot de halve finale. © Pix4Profs / Peter van Gogh

Driebander De Bruijn heeft het ‘soms moeilijk’ tegen zijn vriend Hofman, maar bereikt halve finale van het NK

Op het Nederlands kampioenschap driebanden, ook wel de Masters genoemd, is titelverdediger Jean Paul de Bruijn doorgedrongen tot de halve finales. Na een beklijvend duel met oud-teamgenoot bij Dallinga.com in Sluiskil en mede Korea-ganger Glenn Hofman uit Den Haag won de Hulstenaar met 4-2.

Joop Van Den Oudenhoven 14-01-23, 17:34 Bron: PZC

Hofman startte vernietigend en won de eerste set met 1-10. De Bruijn was geen moment onder de indruk en sloeg in de tweede set keihard terug met 10-0. De derde set werd een strijd om de hegemonie in de wedstrijd, die werd gewonnen door De Bruijn met 10-0. Maar opnieuw kwam Hofman terug en maakte in de vierde set gelijk met 2-10.

In de vijfde set gaven de ervaring van De Bruijn en een beetje pech voor Hofman de doorslag in het voordeel van de Zeeuw: 10-6. In de zesde en laatste set herhaalde zich dat beeld. De Bruijn nam een degelijke voorsprong en waar de ommekeer zich aankondigde, was er wederom een ongelukkige ‘achterom’ van Hofman, die De Bruijn de gelegenheid gaf het karwei vakkundig en precies af te maken: 10-1, waardoor het 4-2 werd in sets.

,,Het was een mooie wedstrijd van twee vrienden tegen elkaar’’, zei De Bruijn na afloop. ,,Dat is niet altijd een voordeel. We kennen elkaar zo goed en hebben zoveel samen meegemaakt, dat je het elkaar gunt. Toch wil je zelf winnen. Dat is soms moeilijk, maar gelukkig lukte het vandaag wel. Na mijn moeizame start van het toernooi ben ik terug in vorm gekomen en dat was nodig vandaag. Morgen tegen Raimond Burgman in de halve finale zal opnieuw het beste van mezelf nodig zijn.’’

Jean Paul de Bruijn.

Jean Paul de Bruijn. © Pix4Profs / Peter van Gogh

JP de Bruijn moet titel weer afstaan, maar niet aan de minste

Na een spannende finale moest Jean Paul de Bruijn uit Hulst zijn Nederlandse titel overgeven aan Dick Jaspers uit Sint Willebrord. Voor hem was het de 21ste titel, terwijl De Bruijn na een knap gespeeld toernooi blijft steken op drie.

Joop Van Den Oudenhoven 15-01-23, 19:03 Laatste update: 15-01-23, 20:22 Bron: PZC

In een finale - een herhaling van vorig jaar - om vijf gewonnen sets was Jaspers nu de betere met 5-2 (0-10, 10-0, 10-5, 10-9, 9-10, 10-1 en 10-7). In een volgepakte zaal in Berlicum leefde het publiek intens mee met de schitterende patronen die beide spelers op de tafel toverden.

Ondanks de ruime winst in sets was de spanning bij tijd en wijle te snijden. Vooral in set drie toen De Bruijn op 9 kwam en Jaspers de set met een fraai punt naar zich toetrok, maar ook in de vierde set toen De Bruijn met 10-9 de winst voor Jaspers’ neus wegkaapte.

Jaspers was opgelucht: ,,Ik ben blij dat ik er vanaf ben. Het was een heel zwaar toernooi en deze wedstrijd in het bijzonder.’’ De Bruijn: ,,Ik ben ondanks het verlies dik tevreden. Ik heb verloren van de viervoudig wereldkampioen. Daar hoef ik mij niet voor te schamen.’’

Beiden gaan namens Nederland in maart naar het wereldkampioenschap driebanden voor landenteams en individueel naar het EK in Turkije.

De Bruijn plaatste zich in de finale door in de poule onder anderen zijn Lewedorpse leerling Joey de Kok uit te schakelen. In de kwartfinale was De Bruijn met 4-2 te sterk voor Glenn Hofman, in de halve finale had hij weinig te duchten van Raimond Burgman (4-1). 

 

PK drieb. gr. 1e kl spelers en arb.
Vierde van links winnaar Piet Bom.

Districtskampioenschap eerste klasse.
Het kampioenschap wordt gespeeld in Tapperij 's Lands Welvaren in Kwadendamme.
Eerste ronde. Peter Rijk (22) van WBC en Piet Bom (19) openden het bal. Laatstgenoemde speelde de pannen van het dak en won royaal met 12-20 in 28 beurten. Stanny la Heyne (19) had ook al geen mededogen met Rob Brant en won met 14-19 in 39. Iman Wesdorp (15) won het Schouwse duel meer dan overtuigend van een zwak spelende Paul Bodbijl (22) met 15-8 in 34. en Hans de Witte (22) nam royaal afstand van Piet de Jonge (18) en won met 22-14 in 57 na een matig duel.
ronde 2. De Jonge nog niet helemaal bekomen van de eerste tik verloor ook zijn tweede partij van Stanny la Heyne met 9-19 in 37. Wesdorp won toch wel verrassend van Rijk met 15-13 in 46, ook nu geen beste pot, maar de punten tellen zo geldt de regel. Brant kreeg, slecht spelend, zijn tweede tik te verwerken nu tegen De Witte en wel met 10-22 in 55. Tenslotte werd het nachtwerk tussen Bom en Bodbijl. Een volmaakt gelijk opgaande maar eveneens matige strijd die onbeslist eindigde in 19-22 na 63 beurten.
Derde ronde. Piet Bom verslaat gemakkelijk de nog altijd puntloze BRob Brant met 19-8 en doet nog volop mee voor het podium. De Witte wint nipt van Bodbijl die op 1 puntje blijft steken met 22-19. Iman Wesdorp (15) blijft verrassen en wint zij het met gering verschil van De Jonge (19) met 15-15 en Rijk is net te sterk voor La Heyne en wint met 19-17 na een gevecht op het scherpst van de snede.
Vierde ronde. La Heyne revancheert zich tegen Bodbijl en wint met 19-14, Bom verliest zijn eerste partij van De Jonge met 16-18 en Rob Brant wint zijn eerste partij. Koploper Wesdorp is zijn verrassende slachtoffer met 19-14.
Vijfde ronde. Hans de Witte deelt een pak slaag uit aan Peter Rijk die daarmee ver weg tuimelt, 22-9, Bodbijl verliest opnieuw en zakt naar de laatste plaats na zijn nederlaag tegen Brant van 14-19. La Heyne vermorzelt de aangeslagen Wesdorp met grote cijfers, 19-4 en Bom klopt De Witte. Voor de slotdag begint leidt La Heyne met 8 punten, evenals De Witte met 8 maar een geringer percentage. Bom volgt op 7 en Wesdorp met 6.
Zesde ronde. Hoera voor Bodbijl. Hij wint zijn eerste partijvan De Jonge met 22-14 in 35 en doet de rode lantaarn over aan De Jonge. Brant is aan een opmars bezig en wint opnieuw nu van Rijk met 19-9 in 49. Iman Wesdorp is weer bij de les en wint van De Witte (moet er 22)met 15-15 in 31 en Bom verslaat met royaal verschil La Heyne met 19-12 in 41. De posities aan de kop van de ranglijst zijn weer omgedraaid. Nu leidt Bom, voor Wesdorp en la Heyne.
Zevende ronde. Brant komt 1 punt tekort tegen de Jonge 18-128 in 43. Rijk verslaat Bodbijl die daarmee weer zakt naar de laatste plaats, met 20-19 in 71. La Heyne vermorzelt De Witte en wordt tweede, 19-7 in 40 en Bom wijst Wesdorp terug en wint met 19-13 en wordt kampioen.
EINDSTAND: 1. Piet Bom Kwadendamme 7-11, 0.408, 2. Stanny la Heyne 7-10, 0.447, 3. Iman Wesdorp 7-8, 0.322, 4. Hans de Witte 7-8, 0.400, 5. Rob Brant 7-6, 0.360, 6. Peter Rijk 7-6, 0.309, 7. Piet de Jong 7-4, 0.333, 8. Paul Bodbijl 7-3, 0.363.

Gewestelijk Kampioenschap.
Het kampioenschap wordt gehouden in Tapperij 's Lands Welvaren in Kwadendamme. Drie Zeeuwen zijn van de partij. Stanny la Heyne (21 te maken), Piet Bom (20) en Iman Wesdorp (16).
Ronde een. Geen beste start voor de Zeeuwen. Iman Wesdorp krijgt zwaar klop van Jan Versprille met 7-23, Stanny la Heyne moet het afleggen tegen Sjaak Rijsdijk met 9-20 en Piet Bom speelt gelijk tegen Jan Mol 20-22.
Ronde twee. Piet Bom verliest van Goof Huijsmans (16) met 18-16, Iman Wesdorp wint verrassend en miniem van Rijsdijk met 16-19 en La Heyne verliest opnieuw nu met 16-23 van Versprille. Versprille, Huijsmans zijn nog ongeslagen en leiden de dans. Rijsdijk, Geenen en wesdorp hebben 2 punten, Bom en Mol 1 en La  Heyne is nog puntloos.
Derde ronde. Na deze ronde is Versprille nog de enige die ongeslagen is en leidt derhalve. Hij won van Mol met 23-17. La Heyne verloor opnieuw en wacht nog steeds op zijn eerste punt. Nu was Van Geenen te sterk voor de Zeeuws Vlaming met 18-22. De streek derby tussen Bom en Wesdorp werd een spannende die op 1 punt werd gewonnen door Bom met 20-15.
Vierde ronde. La Heyne komt maar niet los en verliest van Huijsmans met 11-16. Wesdorp komt opnieuw een punt tekort nu tegen Mol, 15-22. Bom zorgt voor de grootste verrassing door ongeslagen koploper Versprille zijn eerste nederlaag toe te brengen en niet zomaar een maar met 20-18.
Vijfde ronde. Wesdorp kan maar niet de 16 vereiste punten halen. Voor de derde keer op rij komt hij 1 punt tekort. Dit keer tegen Van Geenen 22-15. Heyne is eindelijk van de hatelijk nul af door een royale zege op Bom  met 21-10 die daarmee zijn laatste kans lijkt te verspelen. Rijsdijk (20) sluipt naar de koppositie door een minimale zege op Mol (22) met 20-21 en Versprille (23) is de klap van zijn eerste nederlaag nog niet te boven en verliest opnieuw nu van Huijsmans met 16-16. Voor aanvang van de slotdag zijn er zeker nog 4 kanshebbers. Rijsdijk met 8 punten, Huismans met 8, Versprille met 6 en Van Geenen met 6. Bom heeft er 5 en wacht op een wonder.
Zesde ronde. Versprille herstelt zich van 2 nederlagen en wint van Van Gennen. Mol blijkt te sterk voor La Heyne, Rijsdijk verslaat Bom en Huijsmans klopt Wesdorp.
Zevende ronde. Huismans verslaat Mol en vezekert zich van de titel.OOk al omdat Rijsdijk verliest van Versprille. Bom verslaat Van Geenen en schuift op naar de vierde plaats. La Heyne voegt nog een 2 punten toe aan zijn totaal door winst op Wesdorp en passeert die op de ranglijstr en wordt zevende.
EINDSTAND: 1. Goof Huijsmans 7-12, 0.359, 2. Sjaak Rijsdijk 7-10, 0.456, 116.326%, 3. Jan Versprille 7-10, 0.496, 111.711%, 4. Piet Bom 7-7, 0.372, 5. Gerrit van Geenen 7-6, 0.421, 6, Jan Mol 7-5, 0.376, 7, Stanny la Heyne 7-4, 0.379, 8. Iman Wesdorp 7-2, 0.299.

 
HOOFDKLASSE

Berry Dallinga.

Berry Dallinga. © Joop van den Oudenhoven

Dallinga onvoorbereid naar NK: ‘Van trainen kwam niks, want de tafels stonden in de kelders’

Zaterdag en zondag wordt in biljartzaal De Eekhoorn in Oosterhout het Nederlands Kampioenschap driebanden groot van de hoofdklasse gehouden. Dit is welbeschouwd het op twee na hoogste niveau in het driebanden op de matchtafel.

Joop Van Den Oudenhoven 19-01-23, 16:45 Bron: PZC

Zaterdag wordt het kampioenschap geopend in vier poules van vier deelnemers, waarna de knock-out fase op zondag volgt met de kwartfinales. Berry Dallinga uit Sluiskil heeft zich voor deze eindstrijd weten te plaatsen dankzij zijn resultaten in de Grand Prix toernooien in het kalenderjaar 2022.

Berry Dallinga over zijn aanstaande titelstrijd: ,,Ik heb al een maand niet meer getraind. We zijn in de zaak alle toiletruimtes aan het vernieuwen. Het sloopwerk daarvoor heb ik samen met wat vrienden zelf gedaan. Nu zijn we aan de installaties bezig en is het karwei bijna klaar. Het was inmiddels wel ouwe meuk want al vanaf oprichting van de zaak in de jaren zeventig was er behalve klein onderhoud niets meer aan gedaan. Nu zijn we weer up-to-date.”

Ik hoop wel de poulefase te overleven en dan zie ik wel verder.

Berry Dallinga

,,Van trainen kwam dus niks. Immers de biljarttafels stonden veilig in de kelders. Ik beschouw het kampioenschap als een goede voorbereiding op de bekerwedstrijd van volgende week vrijdag en de competitie die de zondag daarna weer een herstart maakt. Een mooie trainingsstage dus. Ik zit in een sterke poule met onder andere de titelverdediger Menno de Vries, nu ook één van de favorieten. Ik hoop wel de poulefase te overleven en dan zie ik wel verder. Als dat lukt heb ik mijn uurtjes wel gemaakt om goed aan de tweede seizoenshelft te kunnen beginnen.”

Michael Vink uit Groede komt in de excellent klasse (een klasse hoger) in actie die tegelijkertijd en op dezelfde plaats wordt gespeeld.

Hoofdklasse.
Berry Dallinga moest als eerste aantreden tegen titelverdediger Menno de Vries. Het werd een strijd met steeds wisselende kansen. Even zag het eruit dat Dallinga vlot ging winnen maar toen schoot De Vries uit zijn slof met een serie van 7 en kwam op geleijke hoogte. Daarna ontspon zich een zenuwenstrijd waarin Dallinga toch puntjes bleef sprokkelen genoeg om als eerste te finishen. Zijn tweede partij ging verlorenen Reinier Burgemeester al was het met gering verschil, 32-35 in 37 en zijn laatste moest worden gewonnen om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Dat lukte maar vraag niet hoe. Ook tegen Wim van den nam Dallinga een ruime voorsprong maar ook nu kwam zijn tegenstander met 8 terug. De laatste puntjes was het peentjes zweten maar met 35-34 trok hij de partij naar zich toe en daarmee een plek in de kwartfinale en ook nog als poulewinnaar op basis van moyenne voor De Vries.
Kwartfinale. Na een moeizame en slechte partij wordt Dallinga uitgeschakeld door Jordy de Kruijf na verlies met 22-35 in 34.
EINDSTAND: 1. Albert Kooistra, 2. Peter Heerkens, 3. Menno de Vries 4. Jordy de Kruijf, 8 Berry Dallinga


Michael Vink
Michael Vink © Paul Brekelmans
Excellent klasse.
Michael Vink liet zich in de poulefase van zijn beste kant zien. De Groedenaar bleef ongeslagen in zijn poule met drie overwinningen. Eerst moest topfavoriet Paul Bruijstens eraan geloven al was het verscvhil na een bloedstollende partij minimaal, 40-39 in 53 beurten.De tweede partij tegen Riny Zwiers was een stuk beter en de zege een stuk royaler> Met onder andere een serie van 8 werd het verschil gemaakt en gewonnen met 40-21 in 31 beurten (1.290). Zijn laatste slachtoffer werd Rudy Gerritsen in weer een mindre partij maar winst is waarom het gaat, 40-34 in 48. Vink gaat als poulewinnaar naar de achtste finale. Daarin staat hij (opnieuw) tegen Paul Bruijstens die op revanche zint.
Kwartfinale. Die revanchegedachte bleek al snel in de partij via 3-10 vloog Bruijstens naar de finish die hij bereikte bij 11-40 na 26 beurten.
EINDSTAND: 1. Nick Zuijkerbuijk, 2. Paul Bruisyens, 3. Wilco van Wijk, 4. Sander Jonen, 6. Michael Vink.

Nederlands Kampioenschap driebanden groot junioren.
Dit kampioenschap wordt gespeeld in Hotel Prinsen in Haarlo.
De start van Joris van 't Zelfden was niet geweldig, ook niet echt slecht maar in elk geval onvoldoende om Andy Nab te bedreigen. Hij verloor van (beroepsmilitair) Nab met 25-17 in 24 beurten. Zijn tweede partij won de jonge biljarter uit Driewegen wel van Tycho Schoofs maar best was het niet, 25-18 in 45. De derde partij volgt tegen Xavier Siahaya de enig overgebleven speler in deze poule die nog ongeslagen is. Deze gaat ook verloren en met duidelijk cijfers 14-25 in 41. Of wel een schamele 0.341 voor Van 't Zelfde. Daarmee is het einde verhaal op het NK voor hem en is hij in enkele maanden zijn titel op de kleine en de grote tafel kwijt.
Opvallend is ook dat informatie verstrekking op meer malig verzoek uitbleef. Een goed verliezer informeert belanghebbende niet alleen als er wordt gewonnen maar ook bij verlies. Het hoort bij sport en bij een sporter die de ambitie uitspreekt prof te willen worden. Deze houding is echter bepaald niet professioneel. Er valt nog heel wat te leren dus.

Gewestelijk Kampioenschap Overgangsklasse.
Het kampioenschap wordt gespeeld in 't Tapperijke in Hoeven. Met vier Zeeuwse vertegenwoordigers zit Zeeland er warmpjes bij.
Eerste ronde. Martin Sturm begint goed aan het toernooi met een zege op de gevaarlijke Tonny Schrauwen. Ook Robin Claerhoudt kent een goede start en wint van Jan Verdult. Remco Oosterom moet het afleggen tegen Ad Ploeg en Arjo Hollestelle verliest van Johan Embregts.
Tweede ronde. Sturm verliest zijn 2e partij van Van Oosterom met 12-25 in 30. Claerhoudt en Embregts blijven ongeslagen. Schrauwen herstelt zich en wint. Hollestelle en Verdult blijven na verlies puntloos.
Derde ronde. Sturm wint na spannende strijd waarin hij ver voor stond maar stil viel en Claerhoudt tot op 23-20 zag terugkomen. Met een serie van 5 sloot hij toch nog winnend af., 25-23 in 42. Van Oosterom wint ook.
Vierde ronde. Van Oosterom (eerste plaats), Schrauwen, Claerhoudt en Sturm willen allen hun partij. Hollestelle blijft puntloos.
Vijfde ronde. Sturm verslaat met 25-17 in 38 Jan Verdult. Van Oosterom wint met 25-12 van Embregts en nestelt zich op de eerste plaats. Claerhoudt wint van de altijd gevaarlijke Schrauwen en wordt tweede. Sturm is derde en Hollestelle pakt zijn eerste puntjes en doet de laatste plaats over aan Verdult.
Zesde ronde. Sturm klopt Ad Ploeg en neemt voorlopig de leiding over met 10 punten uit 6. Oosterom, Claerhoudt volgen met 8 uit 5 en Schrauwen 6 uit 5. De rest is kansloos. Van Oosterom wint van Tonny Schrauwen met 25-19 en gaat aan kop. Robin Claerhoudt speelt gelijk tegen Johan Embregts.
Zevende ronde. Van Oosterom wint en pakt de titel. Sturm verliest zijn partij maar blijft tweede. Robin Claerhoudt verliest ook maar blijft op het podium als derde.
EINDSTAND: 1. Remko van Oosterom 7-12, 0.732, 2. Martin Sturm 7-10, 0.577, 3. Robin Claerhoudt 7-9, 0.575, hs 7, 4. Tonny Schrauwen 7-8, 0.602, 5. Johanm Embregts 7-5, 0.606, 6. Arjo Hollestelle 7-4, 0.477, 7. Ad Ploeg 7-4, 0.436, 8. Jan Verdult 7-4, 0.409.

Nederlands Kampioenschap Overgangsklasse.
Dit wordt gehouden in café 't Vossenhol in Daarlerveen. Wie hier aan meedoet heeft in elk geval een stukje Nederlandse aardrijkskunde opgedaan. Remko van Oosterom is de Zeeuwse titelkandidaat.
Eerste ronde. Van Oosterom start goed en verslaat Christian Kroezen met 19-25 in 32 beurten. Tweede ronde. Ook nu wint Van Oosterom maar nu met 25-18 in 37 van Ab Lenaers.
Derde ronde. De eerste nederlaag voor Van Oosterom is een feit. Peter van Erp is met 22-25 te sterk in 40 beurten. De stand na 3 ronden. 1. Tom Jacobs 6 punten, 2. Rene Berg 5 punten, 3. Remko van Oosterom 4.
Vierde ronde. Jacobs verliest van Lenaers en Van Oosterom wint van Rick van Zanten met 25-22 in 36.
De vijde ronde. Jacobs treft Berg en Van Oosterom neemt het op tegen de nummer drie Gijs Drost. Voor Jacobs verliep de vijfde ronde niet geweldig. Hij verloor zijn partij. Van oosterom profiteerde optimaal en won van Drost met 25-20 in 30 beurten en nam de leiding in het klassement vóór Jacobs met beide 8 punten maar een beter moyenne voor Van Oosterom van 0.697 tegen 0.664.
Dat noem je het beste voor het laatst bewaren. Remko Oosterom liep het hele toernooi achter

Tom Jacobs aan, maar zou op de slotdag onverbiddelijk toeslaan. Eerst werd in ronde 6 Rene Berg verslagen en vervolgens moest Tom Jacobs er aan geloven. Hierdoor pakte Van Oosterom niet alleen 4 punten maar ook de titel.
EINDSTAND: 1. Remko van Oosterom,
7-12, 0.744, hs 7, 2. Ab Lenaers 7-10, 0.673, 3. Tom Jacobs 7-10, 0.624, 4. Gijs Drost 7-8, 0.602, 5. Peter van Erp 7-6, 0.528, 6. Rene Berg 7-5, 0.556, 7. Rock van Zanten 7-5, 0.513, 8. Christian Kroezen 7-0, 0.481.

Nederlands Kampioenschap premiumklasse.
Ronald van Geyt is de Zeeuwse vertegenwoordiger op het NK dat in Siebengewald wordt gehouden. Hier spelen de nummers 49 t/m 64 van de ranking tegen elkaar om de NK een nieuwe aanwinst. Vandaar Premium.
Eerste ronde. Van Geyt moest eerst nog warm draaien zo leek het tenminste. De start was matig en werd dan ook verloren. Tegen Marcel van Delden werd het 20-30 in liefst 49 beurten.
Tweede ronde. Van Geyt was nu beter bij de les en haarscherp. Ed van den Berg ondervond daar de schade van. De winst was voor een sterk spelende van Geyt met 30-13 in 34.
Derde ronde. Ook de derde ronde leverde een grote overwinning op al was het peil van de partij niet om over naar huis te schrijven. Van Geyt was nog de minst slechte en won met grote cijfers van Niels Verlouw met 30-8 in 54. Daarmee plaatst hij zich als tweede in de groep en zevende in de ranking voor de kwartfinales.
Kwartfinale. Ronald van Geyt - Reggy Brouwers: 29-30 in 43 beurten. Van Geyt uitgeschakeld door wat later zou blijken de kampioen.
EINDSTAND: 1. Reggy Brouwers, 2. Wim Pelders, 3. Huub Adriaanse, 4. Marcel van Delden, 6. Ronald van Geyt.