PK's Driebanden groot 2021-2022

Jean Paul de Bruijn

Jean Paul de Bruijn. © Pix4Profs / Peter van Gogh 

Europees Kampioenschap driebanden.

‘Reservist’ uit Hulst viert terugkeer op internationaal podium met overwinning

BERLICUM - Driebander Jean Paul de Bruijn uit Hulst won dinsdag zijn eerste partij op het Europees kampioenschap in Berlicum. De Zeeuws-Vlaamse biljarter versloeg de Belg Frédéric Mottet met 40-23.

Joop Van Den Oudenhoven 14-06-22, 16:06 Laatste update: 14-06-22, 16:11 Bron: PZC
Na een schorsing van twee jaar als gevolg van zijn spelen voor de Koreaanse profbond PBA keerde De Bruijn in Berlicum voor het eerst terug in een internationale krachtmeting. Dat gebeurde met dank aan de Portugees Andrade, die zich maandagavond afmeldde, waardoor De Bruijn als eerste reserve kon instappen.

Op spiksplinternieuw materiaal, dat de nodige aanpassing vergde, won De Bruijn in zijn eerste partij van de kwalificatie in 35 beurten. Hij maakte al vroeg in de partij het verschil mede dankzij een serie van zeven en gaf Mottet niet de kans terug te keren in de wedstrijd door regelmatig te scoren en de verdediging gesloten te houden. Woensdag volgt zijn tweede optreden tegen de Zweed David Pennör.

Jean Paul de Bruijn stoot door naar zestiende finales EK driebanden
BERLICUM - Jean Paul de Bruijn had het woensdag allesbehalve makkelijk tegen de sterk verdedigende David Pennör uit Zweden, maar de Zeeuws-Vlaamse driebander won ook zijn tweede partij van de kwalificatie en plaatste zich daarmee voor achtste finale van het EK driebanden.

Joop Van Den Oudenhoven 15-06-22, 20:51 Laatste update: 15-06-22, 21:30
De Zweed verdedigde zich als een leeuw, liet geen maakbaar patroon achter en maakte het leven van de Zeeuws-Vlaming knap zuur. Even was er een kleine opleving toen De Bruijn kon uitlopen naar 30-22, maar toen greep Pennör weer naar zijn geliefde wapen en deed de Hulstenaar een tiental beurten over zijn laatste twee caramboles.

Een ‘toverbal’ brak de patstelling, De Bruijn maakte het vervolgens meteen uit: 40-33 in 33 beurten waarna Pennör de nabeurt nog miste.

Vreugdedansje van De Bruijn na bereiken achtste finale EK driebanden
BERLICUM - Jean Paul de Bruijn heeft na een bloedstollende partij de meervoudige Wereldkampioen Torbjorn Blomdahl verslagen met 50-42 in 33 beurten.

Joop Van Den Oudenhoven 16-06-22, 22:31 Laatste update: 09:15 Bron: PZC
De gehele partij gingen beide kemphanen gelijk op al had de Zweed meestal een kleine voorsprong. Na de pauze nam De Bruijn voor even het heft in handen en leidde na 25 beurten met 37-30 toen Blomdahl met een serie van 10 de leiding weer overnam. Bij 41-41 trok de Hulstenaar alle registers open en maakte met schitterende punten een eind aan de partij en plaatste zich daarmee voor de achtste finale.

De blijdschap was zo groot dat hij direct na afloop een soepel dansje uitvoerde aan de tafel, zoals voetballers dat nog wel eens doen bij de cornervlag. Hij speelt vrijdag tegen de Turk Lütfi Cenet.

Driebander uit Hulst heeft bij rentree vrede met exit in kwartfinale
BERLICUM - Het sprookje voor Jean Paul de Bruijn uit Hulst op het Europees kampioenschap driebanden is uit.

Joop Van Den Oudenhoven 17-06-22, 20:31 Bron: PZC
In de kwartfinale vond hij zijn scherprechter in de Spanjaard Dani Sanchez, die met 40-50 in 25 beurten de winst binnenhaalde. Lang ging de strijd gelijk op en tot 29-31 leek De Bruijn goede papieren te hebben. Maar series van 9 en 6 van Sanchez braken het verzet van de Hulstenaar.

,,Ik heb een goed toernooi gespeeld en mag mezelf nog tot de betere spelers in Europa rekenen. Mijn ervaringen in Korea hebben mij sterker gemaakt en mijn vertrouwen vergroot. Ik heb Torbjörn Blomdahl en Lütfi Cenet verslagen en Sanchez stevig tegenspel geboden, dus kan ik tevreden zijn.‘’

De Bruijn maakte in Berlicum zijn rentree op een titeltoernooi na een schorsing van twee jaar als gevolg van zijn spelen voor de Koreaanse profbond PBA. Dat gebeurde met dank aan de Portugees Andrade, want die meldde zich vlak voor de start af, waardoor De Bruijn als eerste reserve alsnog kon instappen.

Daniël Sanchez wordt eindwinnaar na een overwinning op Dick Jaspers met 50-35 in 19/18.

Nederlands Kampioenschap vrouwen

In de poulefase bleven zowel Sylvia Eckel als Joke Breur fier overeind. Eckel bleef in Poule A ongeslagen na drie wedstrijden. Sabine Bakker was het eerste slachtoffer al was het nipt 16-15 in 40. Mirjam Pruim moest er met 20-16 aan geloven in 37 hervattingen en janine Verkerk kwam er ondanks een matig optreden van Eckel niet aan te pas, 12-8 in 40.
In poule E versloeg Joke Breur als eerste Esmee Willems in 40 beurten met 17-12. Vervolgens in een veel betere partij Natasja Damen met 20-8 in 34 en tot slot met haar beste partij tegen Gerrie Wierstra die zij met 20-10 won in 30 beurten. Breur als nummer 2 naar het hoofdtoernooi en Eckel als de nummer 4.
Hoofdtoernooi.
Eckel begon de poulefase van het hoofdtoernooi met een strijd tegen Petra Lips. Van de tegenstander had zij niet veel last om op niveau te spelen wel. Na 50 beurten werd het 19-14 voor de Hansweertse. In haar tweede partij tegen de 'Queen of billiards' had zij geen schijn van kans en verloor met 7-25 in 26. Maar de derde partij leverde haar toch een plaats op in de KO fase op dasnkzij een zege overduidelijke zege op Hanny Hultermans, 25-6 in 37. Haar beste tot nu toe.
In poule C kwam Joke Breur ook goed voor de dag. Haar eerste partij tegen Gerrie Wierstra werd royaal gewonnen met 25-8 in slechts 46 beurten. De tweede partij tegen gerrie Geelen had iets van een afstraffing in zich. De Rotterdamse won met 8-25 in slechts 29. De derde partij was Breur weer volop bij de les en gaf Joke Martijn een pak slaag, 25-9 in 30 beurten (0.833), haar beste partij tot nu toe en net als Eckel goed voor een plaats in de kwartfinale.

Sylvia Eckel en Joke Breur: Geen titel op het NK maar toch doel gehaald

SITTARD Op het Nederlands Kampioenschap driebanden voor vrouwen zijn zowel Sylvia Eckel uit Hansweert als Joke Breur uit Terneuzen in de kwartfinales uitgeschakeld.
Beide Zeeuwse dames overleefden nog wel de kwalificatie ronde en poulefase van het hoofdtoernooi maar moesten in de kwartfinale het wiel lossen. Eckel verloor kansloos van de latere kampioene en titelverdediger Thérèse Klompenhouwer met 30-9 in 33 beurten. Breur moest het nipt afleggen tegen Monique van Exter met 26-30 in 60 beurten. Desondanks was er tevredenheid bij beide vrouwen. Het doel: minimaal een plaats bij de eerste acht was bereikt en dat krijgt zo zijn gevolgen. Want tot nu toe was het aantal deelnemende vrouwen 32, vanaf volgend jaar zijn alleen de beste acht van dit jaar geplaatst. Breur werd zesde en Eckel achtste, missie geslaagd.

Nederlands Kampioenschap junioren -22
Joris van 't Zelfden is de Zeeuwse vertegenwoordiger op bovengenoemd kampioenschap. Hij is tevens titelverdediger en derhalve rust er een pittige druk op zijn schouders.
In de poulefase (poule A) bleef de jonge driebander uit Driewegen ongeslagen. Twee wedstrijden speelde hij. Tegen Twan Vriens hoefde hij niet niet eens zijn beste ik laten zien om de winst te grijpen, 24-13 in 50 beurten. Zijn twee partij tegen oud-kampioen Tom Slikker vergde meer en dat kwam er ook. Met 25-22 besliste hij na 33 beurten een spannend duel. Rest in deze poule nog zijn partij tegen de benjamin van het gezelschap Joeri Wilkowski. Dat vormde geen probleem en hij gaat als groepswinnaar naar de halve finale. Daarin staat hij tegenover Andy Nab die een sterke start kent terwijl Van 't Zelfden nog in slaaptoestand is, 2-10. Dan schrikt hij wakker en komt met een knappe serie van 8 (hoogste van het toernooi) terug en gaat de strijd tot het laatste punt gelijk op, 30-30. Een barrage moet de beslissing brengen. Nab scoort daarin een keer en Joris 2. Op naar de finale tegen oud kampioen Tom Slikker. Nu is de jonge Zeeuw wel vanaf de eerste beurt scherp en neemt de leiding. Tot 24-18 is er geen vuiltje aan de lucht maar door de zenuwen komt de spanning in de wedstrijd terug en wordt het 28-28 vooral Van 't Zelfden zijn titel weet te prolongeren met 2 in de laatste beurt, 30-28 in 40 beurten.
Eindstand: 1. Joris van 't Zelfden 0.750, 2. Tom Slikker 0.700, 3 en 4. Andy Nab en Nick Dudinck.

Europees Kampioenschap -21.
Joris van 't Zelfden neemt deel aan dit kampioenschap en samen met Kroonen aan het biathlonkampioenschap (driebanden en 5 pins).
In het indivividuele toernooi is de man uit Driewegen niet erg op dreef. Twee keer kwam hij in actie en beide keren werd verloren. Eerst met 10-25 tegen de Spanjaard Sergio Martinez en vervolgens 17-25 tegen de Turk Dogukan Corbaciin 33 beurten. Daarmee is hij voor het individuele toernooi uitgeschakeld.

In het Biatlon gaat het een stuk beter. Eerst verslaat hij een Duitser met 25-15 in 23  en wint ook het team met Kroonen. De tweede wordt ook gewonnen nu van Denemarken met 25-14 en ook als team. De derde ronde tegen Frankrijk 1 ging verloren. Desondanks geplaatst voor de halve finale tegen Denemarken 1.
Joris van ’t Zelfden derde op EK
Op het EK voor spelers onder 21 haalde Joris van ’t Zelfden samen met Marius Kroonen brons in het biatlon voor landenteams. Biatlon bestaat uit driebanden, dat Van ’t Zelfden voor zijn rekening nam en 5-pins dat Kroonen uitoefende. In de halve finale werd verloren van de latere kampioen Denemarken. In het individuele toernooi driebanden werd van ’t Zelfden in de poulefase uitgeschakeld.