2021-14-05 De Bruijn sluit zijn Koreaans avontuur af.


JEAN PAUL DE BRUIJN IS NOG TOT OKTOBER GESCHORST DOOR DE UMB, DAARNA HEEFT HIJ DE VRIJHEID OM WEER AAN DE GROTE COMPETITIES EN TOERNOOIEN DEEL TE NEMEN.
Biljarter Jean Paul de Bruijn uit Hulst keert komend seizoen permanent terug in de Nederlandse competitie. In de zomer van 2019 sloot de Zeeuwse driebander zich aan bij een wilde bond in Zuid-Korea, maar na twee jaar keert hij terug op het oude nest. De druk op zijn sociale leven vindt hij te groot.

JOOP VAN DEN OUDENHOVEN
Jean Paul de Bruijn speelt al sinds 2003 in de eredivisie driebanden met een Zeeuws team.

2003

,,Er worden komend seizoen acht toernooien gespeeld'', vertelt hij. ,,Elke maand is er een toernooi, omdat de organisatie elke maand op televisie wil komen. Voor zo'n toernooi moet je steeds twee weken in quarantaine als je naar huis in Nederland bent gereisd. Dan blijft er weinig tijd over.''

,,Pas na vier toernooien heb je zes weken pauze en zou je naar huis kunnen. Dit legt een te groot beslag op ons sociale leven. Mijn moeder en schoonmoeder verdienen meer aandacht. Ook onze huisdieren spelen daarbij een rol. Je kan niet iemand bijna het hele jaar daarop laten passen.''

Dallinga.com
De Bruijn sluit in het nieuwe seizoen permanent aan bij Dallinga.com uit Sluiskil. Met het Zeeuwse team (en de voorlopers daarvan) speelde hij al sinds 2003 in de eredivisie driebanden, totdat hij koos voor het Aziatische avontuur. Ook die hechte band met het Zeeuwse team speelt een rol in zijn besluit. Behalve voor Dallinga gaat De Bruijn ook weer spelen in de Duitse Bundesliga bij zijn oude club Velbert, en in Denemarken bij Varde, waar ook zijn clubgenoot bij Dallinga, Allan Schrøder, speelt. In oktober is hij daarvoor weer speelgerechtigd. Daarnaast zal hij zijn tijd vullen als bondscoach bij de jeugd. Die functie belkleedt hij sinds kort bij de biljartbond.

Medio 2019 sloot De Bruijn zich aan bij de Professional Billiards Association (PBA) in Zuid-Korea. Deze bond werd niet erkend door de wereldbiljartbond UMB. Daarom kreeg De Bruijn met zijn overstap een schorsing aan zijn broek. Hij is nu formeel nog tot oktober van dit jaar geschorst.

Startgeld en prijzengeld
De PBA is een Koreaans initiatief dat voor spelers financieel interessant is. In tegenstelling tot toernooien bij de wereldbiljartbond UMB wordt er startgeld betaald en ligt het prijzengeld hoger. Ook toppers als Frédéric Caudron en Eddy Leppens kozen ervoor. Tijdens zijn verbintenis mocht hij niet meespelen in diverse competities en de grote toernooien.

Vanaf komend seizoen kan De Bruijn weer overal aan meedoen.